Útlevelek kényszerkiadása az oroszok által megszállt területeken élő ukránoknak

         Az utóbbi időben az ideiglenesen megszállt ukrán területeken egyre nagyobb lendületet kapott a kényszerútlevélkiadás. Oroszország az ukrán területekkel együtt ukrán állampolgárokat is szeretne kisajátítani.

         Az ukrán Krím megszállásának évében Oroszország törvényt fogadott el, amely szerint az ott élő ukránokat erőszakkal egyenlővé tette az Orosz Föderáció állampolgáraival. 2019-ben olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek egyszerűsítették az állampolgárság megszerzésének eljárását az Oroszország által megszállt donyeck és luganszk régiók lakosai számára. Az útlevélkiadási eljárást már 2022-ben kiterjesztették a luganszk és donyeck régiók minden területén élő lakosokra, majd később minden olyan régióra, amelyet egy teljes körű invázió következtében ideiglenesen megszálltak.

         Az orosz útlevelek kiadása az ideiglenesen megszállt területeken az agresszor ország túszává teszi az ukránokat, ami ily módon arra kényszeríti őket, hogy részt vegyenek az Ukrajna elleni harcokban. Az erőszakos útlevélkiadás illegális, és nem ismerik el Ukrajnában és a világon, mivel ellentmond a nemzetközi jog elveinek és normáinak, és sérti a polgári lakosság háború idején történő védelméről szóló genfi egyezményt.

         Ukrajna következetesen védi azt az álláspontot, hogy nem ismeri el az agresszor állam állampolgárságát, amelyet az ukránok erőszakkal szereztek meg a megszállt területeken. Ugyanakkor Ukrajnában az agresszor állam által kiállított „útlevél-okmányok” illegitimitását törvényi szinten megállapítatták.

         Az Orosz Föderáció állampolgárságának kikényszerítése az ideiglenesen megszállt területek lakosaira bűncselekmény, amelyért Oroszországot terheli a felelősség, amely nem teljesíti az „útlevélesítés” meghatározott ütemét, és ezért új kényszerítő módszerekhez folyamodik.

         Az orosz megszállók folytatják a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén az ukrán lakosságának kényszerű útlevelesítését. Ennek a folyamatnak a felgyorsítása érdekében az orosz megszállók demonstratív razziákat hajtanak végre, amelyek célja a helyi lakosság megfélemlítése esetleges kitoloncolással és vagyonelidegenítéssel.

         Az események tartalma az, hogy üres buszokból álló konvoj érkezik a településre az FSZB képviselői kíséretében, akik az Orosz Föderáció elnökének nemrégiben aláírt rendeletére hivatkozva az orosz állampolgársággal nem rendelkező személyek kitoloncolásáról a megszállt területekről. Radikális feltételeket szabnak az embereknek – vagy lemondanak az ukrán útlevelükről az orosz javára, vagy azonnali kilakoltatás vagyonelkobzással.

         Az orosz útlevél feladása azonban a megszállás alatt azt jelenti, hogy letartóztatják vagy megkínozzák. Pontosan ezt a taktikát alkalmazzák az orosz háborús bűnösök a modern európai nemzet – az ukránok – elpusztítására.

         Dmitrij Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa hangsúlyozta, hogy Putyin rendeletének célja az ukránoknak útlevél kényszerkiadásának legalizálása a megszállt területeken.

         Az ombudsman hangsúlyozta, hogy az ukránok kikényszerített útlevélesítése egyike azoknak a háborús bűnöknek, amelyeket az oroszok követtek el Ukrajna területén. Az ideiglenesen megszállt területeken tartózkodó állampolgárok orosz útlevelet vehetnek fel, majd a megszállás felszámolása után az okmányokat az ukrán nyelven állíthatják ki.

         „Azt tanácsolom, hogy vegyen egy orosz útlevelet, hogy túléljen. Ez a legfontosabb. Megértjük, hogy ez nyomás alatt, fizikai nyomás alatt történik. Ezért vegyen útlevelet, élje túl, várja meg, amíg felszabadítjuk ezt a területet. Ezt követően a megfelelő törvény kidolgozása folyamatban van – hivatalosan fel kell adni ezt az útlevelet, és visszatérni a normális élethez” – tanácsolta az ombudsman.

         Oroszország Ukrajna elleni háborúja nem csupán két állam konfliktusa. Ez a Kreml és a vad orosz nép háborúja minden ukrán ellen: kultúra, nyelv, nemzet, nép ellen. Módszereikben az orosz háborús bûnösök hajlandóak elmenni addig, ameddig nekik csak kell.

         Emiatt van szüksége segítségre Ukrajnának, mint modern európai államnak, amely nemcsak a jövőjéért, hanem a modern nemzetközi jog banális létéért is küzd. Kijev legkorábbi győzelme minden olyan elvek biztosításához fog vezetni, amelyeken a jog területén az emberiség több száz éve dolgozott, és amelyeket az Oroszország meg akar semmisíteni.

Részvény: