Uniós pénzek kontra Magyarország: hol tartanak a tárgyalások?

Navracsics Tibor szerint nincs áthidalhatatlan ellentét az álláspontok között és a kormány nem szenved presztízsveszteségwet.

“Alapvetően a tárgyalásoknak a témája nem az általános magyarországi politikai kontextus volt. Sokkal inkább az, hogy a magyar kormány hogyan tudja felmutatni azokat a garanciákat, amely Brüsszel számára vagy a Bizottság számára megnyugtatóvá teszi az uniós források felhasználását” – mondta a Magyarországnak szánt uniós pénzekről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszer, aki az ATV – vasárnap adásba kerülő – műsorának nyilatkozott

A politikus úgy látja, nincs áthidalhatatlan ellentét az álláspontok között. Szerinte Magyarország tárgyalási pozícióját az sem ingathatja meg, ha állami vezetők unióellenes kijelentéseket tesznek. 

Navracsics közölte, Brüsszelnek jogállamisági aggályainak rendezését célzó – az EU-nak ezen a héten elküldött – konkrét törvényjavaslatokat alaposan mérlegelte a kormány, de szerinte azok nem csorbítják a kabinet tekintélyét. Azt azonban hozzátette, voltak olyanok, amelyek “nehéz döntések voltak”.

Az uniós pénzek a magyar gazdaság, ezen belül a forintárfolyam stabilitása és erősödése szempontjából kulcsfontosságúak. A magyar deviza részben azért gyengült az elmúlt időszakban, mert a befektetők bizonytalannak látják az uniós források sorsát. 

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/eu-tamogatas-targyalas-jogallamisag-navracsics-tibor-magyarorszag.758679.html

#eu #támogatás #navracsics_tibor #brüsszel #euró #jogállamisági_mechanizmus

Részvény: