Ungár Péter testvérének a villájában nyaralt Orbán Viktor

A miniszterelnök épp csak hazaérhetett az Adriáról, amikor arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg a kulcsminiszterek számára.

Az LMP-társelnök Ungár Péter testvérének horvátországi nyaralójában üdülhetett Orbán Viktor augusztusban.

A Gulyáságyú Média szerzett meg egy felvétel, amin az Adriából kimászó miniszterelnök látható. A videó készítője szerint a felvétel 2023. augusztus 11-én dél körül készült Abbáziában, és a pontos lokációt is közölte. Az időpontot és a címet a Guláyságyú online szoftverek segítségével ellenőrizte és hitelesnek találta.

A felvétel több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert bár augusztus 8-15 között Orbán eltűnt a nyilvánosság elől és még a Facebookra sem posztolt, eddig arról szólt a hivatalos narratíva, hogy a miniszterelnök idén nem nyaralt. Gulyás Gergely újságírói kérdésre trükkösen válaszolva ugyan, de lényegében azt állította az augusztus 24-i kormányinfón, hogy Orbán Viktor nem volt augusztus 20-a előtt nyaralni.

Orbán maga is posztolt arról a Facebookon augusztus 17-én, hogy a „munka nyáron sem áll meg”. Sőt egy nappal később, a Kossuth Rádió műsorában már úgy fogalmazott, hogy

ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára, úgyhogy dolgozunk.

Másrészt azért is érdekes Orbán állítólagos horvátországi üdülése, mert az a közel 350 négyzetméteres villa, amelybe visszasétált a miniszterelnök, miután megmártózott a tengerben, a Gulyáságyú Média szerint az LMP frakcióvezetője-társelnöke, Ungár Péter testvérének kizárólagos tulajdonában áll.

A nyaralásra vonatkozó kérdéseket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azzal hárította, hogy ő csak Orbán hivatalos programjairól tud tájékoztatást adni. Amikor erre arról érdeklőtek nála, hogy augusztus 7-e és 16-a között volt-e a Orbán miniszterelnöknek hivatalos programja és mely(ek) volt(ak) az(ok), Havasi már egyáltalán nem válaszolt.

Ungár Péter viszont megszólalt az ügyben. Megerősítette, hogy a szóbanforgó horvátországi ingatlan a nővére tulajdonában van, de hozzátette, hogy neki nincs beleszólása abba, hogy ki nyaralhatnak ott.
A magyar politika egyik elég részletesen kitárgyalt mozzanata, hogy édesanyám és a miniszterelnök szoros viszonyt ápolnak egymással, a miniszterelnök ennek keretében például édesanyám [Schmindt Mária] budapesti házában is viszonylag gyakran megfordul

  • írta Ungár. Azt is belefogalmazta a válaszába az LMP politikusa, hogy sosem titkolta, futott már össze Orbánnal a privát életében is. „Ha van, aki úgy gondolja, hogy az nem lehet ellenzéki, akinek a családja fideszes, akkor azt elfogadom, de továbbra is rendületlenül bízom abban, hogy olyan országban élünk, ahol a választók nem az alapján ítélnek meg, hogy a családtagjaim mit tesznek, hanem az alapján, hogy én mit teszek és mondok.”

Ungár testvére ugyanakkor arra hivatkozva nem kívánt megszólalni az ügyben, hogy ő nem vállal közéleti szerepet.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230908_Orban_Viktor_horvatorszagi_titkos_nyaralas_video_Ungar_Peter_novere

Részvény: