Ukránok népirtása Volnovahában: az orosz hadsereg viselkedése ismét az emberség teljes hiányát mutatja

Az Ukrajna elleni teljes körű háború több mint másfél éve alatt az orosz fegyveres erők megmutatták minden „vadállati” lényegüket: az egész világ látta a civilek elleni népirtást Bucsában és Mariupolban. Az oroszok nap mint nap ágyúzzák az ukrán lakónegyedeket, képmutató módon „katonai célpontok” megsemmisítését hirdetve. Mennyire nem látott a világ kegyetlenségükből Ukrajna ideiglenesen megszállt területein – mindez csak Kijev és a Nyugat győzelme után válik ismertté.

Az egész világot azonban máris megrázta egy szörnyű háborús bűn híre: az ideiglenesen megszállt Volnovahában, Donyeck régióban orosz katonák lelőtték a Kapkanec családot, 9 embert, köztük gyerekeket is megöltek.

Az egyik magánházban kilenc ember lőtt sebesült holttestét találták meg, köztük két gyereket. Figyelembe véve, hogy Volnovaha egy 2022-ben elfoglalt frontváros, és minden fegyverrel rendelkező ember orosz katonaság, kétségtelen, hogy ez az ők munkájuk. Helyi újságírók szerint az egész Kapkanec család életét vesztette.

Az újságírók a helyi lakosoktól származó információkra hivatkozva azt mondták, hogy egy nappal korábban Andrej Kapkanec összeveszett Kadirov embereivel, akik megpróbálták elvenni a házát. Kadirov emberei úgy döntöttek, hogy bosszút állnak. Egy családi lakoma kellős közepébe törtek be, és mindenkit megöltek, aki jelen volt, beleértve a kisgyerekeket is. Arról is van információ, hogy a kivégzést két orosz katona hajtotta végre, akik motorkerékpáron közlekedtek.

Az Orosz Fegyveres Erők katonái alvás közben megölhetik az ukránokat. Abszolút minden arra utal, hogy jól felszerelt katonaság járt el és használt éjjellátó eszközöket, hangtompítós géppuskákat. A mészárlásról készült rekonstruált kép szerint alvó embereket a speciális katonai kiképzéssel és technológiai felszereléssel rendelkező 2-3 ember ölt meg. A lövöldözés hangtompítós automata fegyverekből történt. A nagy számú találat, a kis számú kihagyás és a házban lévő fényhiány alapján a törvényszéki szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a lövészeket hőkamerákkal látták el.

Mind a kilenc holttestet tele van golyókkal, és legtöbbjüket a fejükön találták el. A kivégzés helyszínére beengedett hozzátartozók megjegyezték, hogy a magánházban nem zavarták meg a szokásos rendet, értékes dolgok a helyükön maradtak – semmi sem tűnt el.

A donyecki regionális ügyészség szörnyű fényképeket közölt a halottakról – ölelkező emberekről, akik átlőtt fejjel fekszenek ágyban. A falakon vérnyomok láthatók. Gyerekeket öltek meg a kiságyukban. Az Astra orosz Telegram-csatorna által idézett meggyilkoltak szomszédai és hozzátartozói szerint a bűncselekményt egy orosz katona követte el. Az elhunyt család egyik barátja szerint a gyilkosság ismertté válása után magas rangú orosz katonatisztek érkeztek a helyszínre, akik titkolni kezdték annak minden következményét, a szomszédokat pedig felszólították, hogy maradjanak csendben.

Az is ismert, hogy ez nem az első ilyen megtorlási eset, amikor a megszállt területek lakói nem hajlandók átadni otthonukat. „Sajnos ezek nem elszigetelt esetek, különösebben nem kötődnek senkihez, az orosz katonák egyszerűen, ha úgy tetszik, kirúgják a helyi lakosokat, és maguk beköltöznek. Üres házakba költöznek, és ha nincsenek üresek, egyszerűen kirúgják a lakóit, és beköltöznek, vádolva az Ukrajnához való lojális hozzáállásért, vagy azért, hogy van valami fénykép a telefonban, és nem világos számukra milyen fotóról van szó. Ezt pedig egyszerűen arra használják, hogy kiűzzék őket a házból” – mondta Ivan Lubinec, a Volnovaha katonai-polgári közigazgatásának vezetője.

Az ilyen háborús bűnöket halálbüntetéssel kell büntetni. A civilek meggyilkolásának ilyen eseteiért a nemzetközi törvényszék köteles a teljes orosz hadsereget felelősségre vonni, mert a kezükön több tízezer civil vére van egy olyan országban, amely soha nem törekedett az Orosz Föderáció határainak megsértésére, soha nem destabilizálta a világ helyzetét, és még inkább – soha nem lőtt le alvó helyi lakosokat, ami az orosz hadseregben már megszokott.

Kétségtelen, hogy az oroszok véres kezei benne vannak. Ugyanúgy, mint az orosz kínzás nyomai Bucsában, Irpenyben, Izyumban és más ukrán városokban vannak, ahol „orosz felszabadítók” voltak jelen.

Részvény: