Ukrán szóvivő: Idén már nem védik F-16-osok Ukrajna légterét

Már most nyilvánvaló, hogy idén ősszel és télen nem fogjuk tudni F-16-os vadászgépekkel védeni Ukrajnát

– közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerdán.

Joe Biden amerikai elnök májusban közölte, hogy az Egyesült Államok F16-osokkal támogatná Ukrajnát, de azt is megjegyezte, hogy az ukrán pilótákat előbb ki kell képezni és meg kell teremteni a gépek fenntartásához szükséges feltételeket. Júliusban a vilniusi NATO-csúcson 11 ország részvételével alakult koalíció az ukrán katonák kiképzésére. A program az eredeti tervek szerint augusztusban vette volna kezdetét, de a hírek szerint csúszik a kiképzés.

Nagy reményeket fűztünk ahhoz, hogy a gépek a légvédelmünk részévé válhatnak, és megvédenek minket az orosz rakétáktól és drónterrorizmustól

– fogalmazott Ihnat.

A sikeres ukrán ellenoffenzívához rengeteg fegyverre van szükség: egy nagy támadó művelethez elengedhetetlen, hogy a levegőből is legyen támogatás, ugyanakkor ez a képessége fájóan hiányzik az ukrán haderőnek. Tavasszal a lengyel és a szlovák kormány már közölte, hogy a saját állományából szovjet típusú MiG-29-eseket küld Ukrajnába, de az igazi áttörést az F-16-osok szállítása jelentené.

A légi támogatás egy eleme lehet a Storm Shadow és Taurus robotrepülő vagy a különféle HIMARS változatok, melyekkel a tüzérségi légvédelmi állásokat ki lehet lőni, ám a sikerhez meggyőző légi támogatás kellene.

Korábban az ukrán vezérkar arról beszélt, hogy 40-50 darab F-16-osra lenne szükségük.

Forrás:(The Guardian)

Részvény: