Ukrán külügyminiszter: Csak azért szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Magyarországra, hogy Orbán Viktor megmutassa, ő minden magyarok védelmezője

Kuleba szerint az ukrán hadifoglyok idehozatala „lényegében egy titkos művelet” volt, amelyben nem hivatalos információk szerint „más szereplők is részt vettek, és nem csak Magyarországról”.

Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint. Kuleba hétfőn nyilatkozott az Európai Pravdának, a cikket a Magyar Hang szemlézte.

„Egyetlen egyszerű cél volt: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyaroknak Magyarországon belül és kívül, hogy ő az egyetlen védelmezőjük. Ez az egész akció egy ember politikai érdekei miatt valósult meg” – mondta a külügyminiszter.

Kuleba szerint az ukrán hadifoglyok Oroszországból való elszállítása „lényegében egy titkos művelet” volt, amelyben nem hivatalos információk szerint „más szereplők is részt vettek, és nem csak Magyarországról”.

„Azt mondják nekünk, hogy ezek az emberek szabadon azt csinálnak, amit akarnak. Valójában ez nem így van. Felügyelet alatt állnak – és még a rokonokkal való találkozások is rendkívül korlátozottak. A konzul és a nagykövet nem látogathatja meg őket a mi kitartó kérésünk ellenére sem. Jelenleg minden eszközt felhasználva lépéseket teszünk, hogy bejussunk állampolgárainkhoz és hazahozzuk őket” – hangsúlyozta Kuleba.

Utóbbi állítások egybevágnak azzal, amit Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő posztolt a Facebookra hétfőn. Szerinte a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyoktól megtagadják, hogy az ukrán nagykövetséggel kapcsolatba lépjenek, és a rokonaikkal folytatott kommunikációjuk is harmadik felek jelenlétében zajlik.

Az ukrán külügy haladéktalanul követeli, hogy engedjék be hozzájuk az ukrán konzult, hogy „felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson”.

Gulyás Gergely miniszter a hétfői kormányinfón azt mondta: „Nem vagyunk rendőrállam, ezek az emberek szabadon mozoghatnak, nem ellenőrizzük őket”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230620_Ukran_kulugyminiszter_azert_szallitottak_a_karpataljai_hadifoglyokat_Magyarorszagra_hogy_Orban_Viktor_megmutassa_o_minden_magyarok_vedelmezoje

Részvény: