Ukrán külügy: Nincsenek agresszív szándékaink Fehéroroszországgal szemben

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban – közölte kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál szerint. Mindez reakcióként, illetve kitérő válaszként is értelmezhető a fehérorosz elnök keddi kijelentésére, mely szerint Ukrajna állítólag megkereste a szomszédos országot, hogy kössenek megnemtámadási megállapodást.

Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot a közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben.

Ezeket mondta az ukrán külügyi szóvivő, aki szerint Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha növekedne a fehérorosz fenyegetés – fűzte hozzá.

Ukrajna azt egyelőre nem cáfolta, hogy megnemtámadási szerződést kezdeményezett volna Fehéroroszországnál.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/01/24/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-ukrajna-lemondott-zelenszkij-egyik-embere/#ukran-kulugy-nincsenek-agressziv-szandekaink-feheroroszorszaggal-szemben

Részvény: