Ukrán kormány a menekülteknek: tavaszig még ne térjetek vissza az országba!

Most ugyanis kirívóan nagy nyomás nehezedik az ukrán energiahálózatra, miután Oroszország célzott és intenzív támadásokat indított ellene. Minél kevesebb civil tér vissza, és kezd el otthon fűteni, áramot felhasználni télen, annál nagyobb az esély arra, hogy akik maradtak, túl tudják élni a hideg évszakot.

Arra kéri az ukrán kormány a háború elől az országból elmenekült civil lakosságot, hogy a tavasz beköszönte előtt még ne térjen vissza Ukrajnába, hogy ezzel is segítsen enyhíteni az energiahálózatra nehezedő nyomást, írja a BBC.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes a lap szerint arról beszélt, hogy a rendszerek nem fogják kibírni. “Jól látható, mit csinálnak az oroszok. Túl kell élnünk a telet”, mondta. Verescsuk arról beszélt, hogy nagyon szeretné, ha hazatérnének a honfitársai, de még nem most, mert “a helyzet csak romlani fog.”

“Ha lehetséges, egyelőre maradjatok külföldön”

– kérte az ukrán menekülteke Verescsuk.

Az október 10-én indított orosz rakéta- és dróntámadások célpontjai az ukrán energiaellátás központjai. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal ezelőtt azt mondta, ezekben a támadásokban Ukrajna energiaszektorának már több mint harmada megsemmisült. Oroszország közlése szerint azért kezdte el támadni így, tél közeledtével Ukrajna kritikus fontosságú infrastruktúráját, hogy bosszút álljon a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd felrobbantásáért. A híd megrongálását egyébként Ukrajna hivatalosan nem vállalta magára.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221026_Ukran_kormany_a_menekulteknek_tavaszig_meg_ne_terjetek_vissza_az_orszagba

Részvény: