Ukrajna három hadifoglyot vitt vissza Magyarországról

Ukrajna budapesti nagykövetségének sikerült Magyarországról kivinnie három ukrán hadifoglyot, akik Magyarország Oroszországgal közötti egyezmény keretében kerültek oda. Ezt Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Nikolenko szerint három Magyarországról hazatért hadifogoly már Ukrajnában tartózkodik, “mindenféle támogatást biztosítanak nekik”.

“Az ukrán diplomaták a Hadifoglyok Kezelését Koordináló Parancsnoksággal és Ukrajna más érintett szerveivel közösen továbbra is aktívan tesznek lépéseket az Oroszországból Magyarországra deportált ukrán védelmezők maradékának hazaszállítása érdekében” – tette hozzá a Külügyminisztérium képviselője.

Eközben Kovács Zoltán, Magyarország nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a katonaság nagy része magyar állampolgárságú, a többiek “menekültstátuszt kaptak Magyarországon”. Azt mondja, ők maguk akartak Magyarországra jönni, most szabadok. A magyar kormány pedig már nem követi a mozgásukat.

Az ukrán fél nem tudja megerősíteni ezeknek az embereknek a nevét. Mert a nemzetközi jog szerint ezeknek az embereknek a nevét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának meg kell erősítenie, és az agresszor államnak pedig tájékoztatást kell adnia. És ebben az esetben egy másik államnak (Magyarországnak), amely szintén aláírója minden megállapodásnak, beleértve a genfi ​​egyezményeket is, erről tájékoztatnia kell a nemzetközi struktúrákat.

Hadifoglyokról van szó, akiket a genfi ​​egyezmények védenek, amelyek támogatását Magyarország vállalta. Ez különösen azt jelenti, hogy tartózkodásuk körülményeiket, állapotukat mind Ukrajnának, mind a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és a nemzetközi intézményeknek figyelemmel kell kísérniük és ellenőrizniük kell. Ebből nem volt semmi. Minden más – politikai nyilatkozatok.

Az esemény, amely valószínűleg teljesen pozitív lehetett, és a nemzetközi jog betartásához, az emberek és az ukrán védők életmentéséhez köthető, valamiféle drámai detektívtörténetté válik, amelynek nagyon is kézzelfogható politikai aláfestése van, elsősorban az Orosz Föderáció oldaláról, amely az Orosz Ortodox Egyház fehérítése érdekében az információi műveletet folytatja azzal a céllal, hogy rontsa Magyarországról kialakult imázst, különösen az európai közösségben, és elvegye Ukrajna kedvét az esetleges partnerekkel.

Lubinec, az ukrán Verhovna Rada emberi jogi biztosa hangsúlyozta: Magyarországnak nincs felhatalmazása arra, hogy az ukrán hadifoglyokról az Orosz Föderációval tárgyaljon az ukrán fél tájékoztatása nélkül. Az egyetlen testület, amely felvetheti az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásának vagy kicserélésének kérdését, a Hadifoglyok Kezelését Koordináló Parancsnokság.

Az ombudsman hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kapott tájékoztatást a hadifoglyok tervezett Magyarországra szállításáról. Magyar részről pedig nem érkezett felhívás, hogy készek csatlakozni a békekezdeményezésekhez, vagy kapcsolataikkal elősegítik az ukrán hadifoglyok hazatérését.

“Az Orosz Föderáció emberi jogi biztosához, Tatyana Moskalkovához is fordulok, hogy értse meg ezt a helyzetet, és válaszoljon a logikus kérdésekre. Hogyan történhetett, hogy az ukrán hadseregi 11 hadifogoly került Magyarország területére? Miért nem tájékoztatták erről az ukrán felet? Hozzáteszem, hogy Magyarország kerülje el az orosz stílusú manipulatív kijelentéseket, és mutasson inkább konstruktívakat. Hiszen az emberek életéről, jogaik és szabadságaik tiszteletben tartásáról van szó. Felkérem továbbá a Nemzetközi Ombudsman Intézetet (IOI), hogy elemezze és értékelje a magyar ombudsman intézkedéseit” – mondta Lubinec.

Mint korábban említettük, Dmitrij Kuleba külügyminiszter kijelentette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen érdeklődik ukrán hadifoglyok Oroszországból Magyarországra szállításában. A miniszter szerint “Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és a határon túli magyaroknak, hogy ő az egyetlen védőjük”.

Ha a magyar kormány nem hagy fel az ilyen cinikus és ukránellenes dolgokkal, akkor az Európai Bizottságnak és a NATO-nak a legszigorúbb büntetésekhez kell folyamodnia. Már most ismételten megsértik a nemzetközi jogot, és az EU teljes konszolidációja az Orosz Föderáció terrorista államával szemben összeomlik.

A hadifoglyok kivitele a lojális Magyarország segítségével az egyetlen PR-kampány, amelyre a Kreml képes. Moszkva a frontokon és a nemzetközi színtéren elszenvedett vereségeket – az emberellenes akciókkal ellentétben – nem tud megbirkózni.

Részvény: