Ukrajna EU-tagsága: Orbán “jobban tudja”, hogy Ukrajnának van-e joga csatlakozni az Unióhoz

A magyar miniszterelnök bírálta pártja kongresszusán az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését. Rendszeresen vádolja Kijevet a magyarok “jogainak elnyomásával”. Orbán Viktor úgy véli, Kijev “fényévekre” van az Európai Uniótól, és “tévedés” volt az Ukrajna tagságáról szóló tárgyalások megnyitása. Ezeket a kijelentéseket a magyar kormányfő a kormányzó Fidesz kongresszusán tette, amelyen újra megválasztották a nemzeti konzervatívok élére. Érdekes, hogy korábban Orbán hivatalának vezetője felajánlotta Ukrajnának “kiváltságos partnerséget” adni a teljes jogú uniós tagság helyett.

“Komoly politikai küzdelem vár ránk az európai választások előtti következő hónapokban. A brüsszeli költségvetés megvitatása, az Ukrajnának adott tárgyalások megkezdésére vonatkozó hamis ígéret kijavítása is a mi feladatunk lesz, hiszen Ukrajna most fényévekre van az Európai Uniótól” – mondta Orbán.

A magyar miniszterelnök ismét bírálta az Európai Unió jelenlegi politikáját, hangsúlyozva, hogy Budapest megvédi magát és minden erejével ellenáll. Kijelentette, hogy “ma sem az EU, sem tagállamai nem hajtják végre saját döntéseiket”, az Európai Bizottság és az Európai Parlament pedig állítólag “a saját játékszabályait kirívóan megsérti”. “Ellenezzük a brüsszeli bürokraták megtévesztését, ellenezzük a migránsok invázióját, ellenezzük a genderpropagandát, ellenezzük a háború illúzióit, Ukrajna felkészületlen uniós tagságát, ellenezzük azokat a “zöld” ideológiákat, amelyek egyre inkább kommunistává válnak, vagy akár jakobinizmus tüneteit mutatják. Megvédjük magunkat a szuverenitásunk aláásására irányuló külföldi próbálkozásoktól, valamint a Soros-birodalomtól, amely egyszerre támad Brüsszelből és Washingtonból” – mondta Orbán.

A brüsszeli politikáról a nagyközönségnek szavalva, folyamatosan rámutatva arra, hogy az EU sérti a szabályokat és a jogokat, a magyar kormányfő folyamatos támogatást biztosít magának a Kremltől, amivel ismét kormányfő lett. Mint ismeretes, Orbánt 1190 küldött szavazattal választották újra a párt élére. A többi jelölt nem meglepő módon nem kapta meg a szükséges számú küldött szavazatát, így a kormányfő verseny nélkül nyerte meg a szavazást, ami szintén nem meglepő. “A magyaroknak megvan a saját európai ellenmodelljük: ez nulla migrációt, munka-alapú gazdaságot, teljes foglalkoztatást, erős családokat, alacsony adókat és okos zöld átmenetet jelent” – mondta Orbán Viktor a pártja budapesti kongresszusán.

A budapesti hatalmat bitorolta politikus, aki a pártot 1993-tól 2000-ig, és 2003 óta folyamatosan vezette. Orbán 2010 óta Magyarország állandó miniszterelnöke. És mint ismeretes, az évtizedek óta változatlan kormányzat stagnálásba vezeti az országot – miközben az uralkodó elit mindig “virágzik”.

Emlékezzünk vissza, hogy október elején az Európai Parlament határozatot fogadott el az uniós költségvetés felülvizsgálatáról és 50 milliárd euró Ukrajna számára történő elkülönítéséről. Az Európai Bizottság Kijev csatlakozási készenlétéről szóló jelentése után azonban oroszbarát Orbán újjáéledt. És nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország valószínűleg blokkolja a gazdasági segélyek nyújtását.

A kormányfőt Magyarország egyértelmű Moszkva-barát álláspontja mellett a pénzügyi szempont is vezérli. Halogatja a jóváhagyási folyamatot, különösen arra számol, hogy Brüsszel feloldja az uniós költségvetésből Magyarországnak juttatott 22 milliárd euró egy bizonyos részét. A jobb érthetőség kedvéért: a pénz nem jutott el Budapestre, mert az Európai Bizottság logikusan a jogállamiság be nem tartásával és az emberi jogok elégtelen védelmével vádolta Orbán kormányát.

Jelenleg Magyarországnak köszönhetően ismét folytatódik a probléma megoldásával járó “stagnálás” hasonló folyamata. Orbán Viktor az egyesült Európa kezeit csavargatva és folyamatosan zsarolva, Putyin orosz diktátor ideológiai támogatója, újraindulásra késztet ezzel az EU-t. Hiszen vétójogával él az Európai Unióban kizárólag a tagországok túlnyomó többsége döntéseinek hiteltelenítésére és bojkottálására. Ezért sürgős szükség van arra, hogy az EU feladja a jelenlegi konszenzusos szabályt, oly módon helyettesítve azt, hogy az Európai Unióban való általános döntéshozatali megállapodás akkor kerüljön szóba, ha e európai szervezet tagjaiból legalább 75 százaléka szavazzon erre vagy arra a döntésre.

Ám eljött az idő, hogy feloldjuk Budapest vétóját az Európai Unió bővítésével kapcsolatban. Putyin diktátor legjobb barátjának az EU-ban többé nem kell állandóan botokat szúrnia az Európai Unió kerekei közé. Az EU-ban az újjáépítést annak felismerésével kell kezdeni, hogy ma ez a szervezet túl nagy ahhoz, hogy továbbra is alkalmazza az egyhangúság elavult elvét. Ráadásul az Európai Unió miért ilyen sokáig jó szemmel nézi Orbán diktátor Európa-ellenes tevékenységét? Moszkva-barát magatartása óriási károkat okoz Európa hírnevében, és senki nem tesz ellene semmit.

Magyarországgal és Orbánnal ellentétben Ukrajna többször is bizonyította készségét és vágyát az EU-ba való belépésre. Ezért vért ontottak és ontonak továbbra is Ukrajna polgárai. A világ különböző részein élők számára ez az állam a jogállamiságért, a demokrácia tiszteletéért és az európai értékek védelméért folytatott valódi küzdelem példája.

Részvény: