Ukrajna elleni rakétatámadás március 9-én: újabb terrorcselekmény az Orosz Föderáció részéről

         Március 9-én éjjel Oroszország újabb hatalmas csapást indított Ukrajna ellen, különféle típusú rakétákkal és Shahed drónokkal. Számos városban és régióban dördültek robbanások, különösen Kijevben.

         Március 9-én 01:00 körül légiriadót jelentettek be Kijevben és Ukrajna egész területén, amely közel 7 órán át tartott. Az energiaügyi minisztérium szerint hét régióban jegyeztek fel energetikai létesítmények elleni csapásokat: Kijevben, Nykolajevban, Harkovban, Zaporozsjeban, Odeszában, Dnyipropetrovszkban és Zsitomirban.

         Az oroszok összesen 81 rakétát lőttek ki különböző bázisokról:

  • X-101/X-555 légi bázisú cirkáló rakéták 28 kilövése;
  • Kalibr tengeri bázisú cirkálórakéta 20 kilövése;
  • X-22 légi bázisú cirkáló rakéta 6 kilövése;
  • X-47 „Kinzsál” légi bázisú cirkáló rakéta 6 kilövése;
  • irányított légi rakéta 8 kilövés: 2 – X-31P; 6 – X-59;
  • S-300-as légvédelmi irányított rakéta 13 kilövése.

         Ezenkívül 8 alkalommal lőtték ki a „Shahed-136/131” támadó UAV-val.

         Az ukrán légierő eszközei az Ukrán Védelmi Erők más komponenseinek egységeivel együttműködve 34 cirkálórakétát semmisítettek meg 48 X-101/X-555 „Kalibr” típusú cirkáló rakétából, valamint 4 „Shahed” -136/131″ pilóta nélküli légi járművet. A szervezett ellenintézkedések eredményeként 8 darab X-31P és X-59 irányított légi rakéta nem érte el célját.

         Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek a X-22 és a X-47 „Kinzsál” és az S-300 megsemmisítésére alkalmas eszközökkel.

         A támadás következtében súlyos áramellátási problémák figyelhetők meg Harkovban, Odeszában és Zsitomirban. Az áramellátás ebben a három régióban erősen korlátozott, erősítette meg Ukrenergo.

         Az orosz csapatok régóta készültek erre a nagyszabású szábotázsra. Az orosz megszállók több mint egy hónapig a fegyveres erők állásainak felderítésével és a tűzerő koncentrálásával foglalkoztak. Mindezt azért, hogy a békés ukránok ismét meghaljanak.

Oroszország egy terrorista állam, amely háborúban áll a civilekkel, megpróbálja megfélemlíteni és engedelmességre kényszeríteni Ukrajnát. Az ukránok több tömeges támadást is kiálltak és túlélték a telet. Bátran kijelenthetjük, hogy a Kremlnek esélye sincs megingatni győzelmi akaratát.

         Az oroszok azonban ma új ágyúzási taktikához folyamodtak, ahol a fegyverek játszották a főszerepet, amely ellen Ukrajnában nincs légvédelmi „pajzs”. Viszont van Európában, van a világban – ez azt jelenti, hogy Kijevnek kell átadni, mert a közös ellenség sorsát az ukránok kezei döntik el. A világ és Európa feladata az ukránok felfegyverzése és védelme a „vashalál” ellen, amelyet Oroszország szinte nap mint nap sújt Kijevnek.

         A csaknem 7 órás légiriadó alatt az oroszok szinte minden típusú légi fegyvert használtak – az iráni gyártmányú Shahed dróntöltettől a szinte minden típusú cirkálórakétáig. Ez az információ ismét hangsúlyozza az oroszok szörnyű vágyát, hogy ne csak Ukrajna infrastruktúráját lerombolják, hanem az ukránokat is töröljék a történelemből.

         A támadás eredményeként áldozatok vannak és infrastrukturális objektumok találatait rögzítették. Számos régióban vészhelyzeti áramszünetet alkalmaztak. Energoatom bejelentette a megszállt Zaporozsje Atomerőmű teljes áramtalanítását és sugárbaleset veszélyét. Ez a tény egyszerűen az oroszok sugárbiztonsághoz való hozzáállásáról, pontosabban több tízmillió ember biztonságának semmibevételéről ordít.

         A Kreml minden terrortámadása reakciót fog kapni a világtól. A rakétaterror felülír minden olyan beszédet, amely Moszkva tárgyalási vágyáról szól. Az EU által bevezetett szankciók feladata a gyilkosságok orosz futószalagjának megállítása. Ezért a szankciókat a lehető legnagyobb mértékben meg kell erősíteni, tönkretéve az orosz gazdaságot.

Részvény: