Ukrajna 30 milliárd dollár gazdasági segélyre számít idén az USA-tól és az EU-tól

Az Egyesült Államoktól 11,8 milliárd dollárnyi gazdasági segítséget remélnek, az Európai Uniótól pedig 18 milliárd dollárnyi segélyt várnak.

Ukrajna költségvetési deficitje ebben az évben el fogja érni a 37 milliárd dollárt, két évvel az orosz invázió megindítása után – írja a Reuters. Ugyanakkor gond van azzal az 50 milliárd dollárnyi katonai segélycsomaggal, amit Joe Biden összekapcsolt a határvédelemi törvénnyel, remélve, hogy a republikánus párt így hajlandó elfogadni azt. Ám a kongresszus nem fogadta el a tervezetet, így veszélybe került az 50 milliárd dollár is.

Eközben Denisz Smihal ukrán kormányfő vasárnap arról beszélt egy kijevi konferencián: az Egyesült Államoktól 2024-ben 11,8 milliárd dollárnyi gazdasági segítséget remélnek. Smihal elmondta azt is, hogy az Európai Uniótól idén 18 milliárd dollárnyi segélyt várnak. Ebben benne foglaltatnak visszanem térítendő támogatások, hitelek, egy ukrán köz- és magánszférának szánt beruházási keret, valamint támogatási programok is.

Pénzügyi kérdésekről beszélt vasárnap Annalena Baerbock német külügyminiszter is a dél-ukrajnai Mikolajivban tett látogatásakor. Azt mondta, Németország további százmillió euró értékű humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, hogy támogassa a vízellátás helyreállítását, valamint kórházak és lakóházak újjáépítését.

Mint ismert, az EU-tagállamok február elején szavaztak egy négy évre szóló, 50 milliárd eurós támogatásról. Az összegnek a nagyobbik, 33 milliárd eurós része hitel, 17 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás. Orbán Viktor decemberben még megvétózta a tervet, de az egyre súlyosbodó nyomás hatására visszavonulót fújt, és megszavazta a csomagot.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240225_Ukrajna_kozel_30_milliard_dollar_gazdasagi_segelyre_szamit_az_USAtol_es_az_EUtol

Részvény: