Újra lehet majd napelemet telepíteni Magyarországon

De hogy mikortól, azt majd csak szeptemberben árulja el a kormány. Változik az elszámolás módja.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Youtube-on jelentette be, hogy változás vár a napelemesekre. A két változás közül a jó hírnek azt nevezte, hogy a minisztérium szeptemberben közzéteszi majd, hogy hol lehet újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra.

Mint elmondta, azért vezettek be korlátozást, mert „nagyon gyorsan” növekedett a napelempark Magyarországon, és a hálózat „nem mindenütt” volt képes ezzel lépést tartani, de mostanra megtörténtek a szükséges fejlesztések. Ezért aztán „majd” újra több településen és körzetben lehet napelemet tenni a házak tetejére.

A Lantos által említett másik változás az elszámolásra vonatkozik. A napelemet korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolás előnyeit, de ez január elsejétől megváltozik: akkortól nem éves, hanem havi szaldó elszámolás alapján számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. Ez a korábban már napelemet telepítőkre tíz évig lesz érvényes. Aki viszont újonnan csatlakozik a rendszerhez, azokra bruttó elszámolás lesz érvényben.

Így a napelemeseknek januártól havonta számolják a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét, és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. A bruttó rendszer részleteit egyelőre nem tisztázta a minisztérium.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230827_Ujra_lehet_majd_napelemet_telepiteni_Magyarorszagon

Részvény: