Ujhelyi: Az uniós biztos levele bizonyítja Orbánék „bődületesen hazug” állításait az uniós pénzekről

Magyarország nem azért nem részesül 2021 óta a neki megígért uniós pénzekből, mert azt odaadták Ukrajnának – áll a biztos levelében.

Ujhelyi István EP-képviselő tartott online sajtótájékoztatót kedden, amelyen egy, a számára megküldött írásbeli választ ismertet Johannes Hahn uniós költségvetési biztostól a magyarországi uniós pénzek elmaradásának témájában, szerinte ez tűpontos cáfolatot ad az Orbánék által terjesztett hazugságokról az uniós pénzekkel kapcsolatban.

A videó és a válasz Orbán Viktor július végi rádióinterjújában elhangzott állításra reagál: „Nem ok nélkül tesszük fel a kérdést, vajon nem azért tartoznak-e, mert a nekünk járó pénzt valami másra, mondjuk Ukrajnára elköltötték”.

A hvg.hu már megírta az Ukrajnának adott magyarországi uniós pénzek kérdésköréről, hogy Orbán kijelentése egyszerűen hazugság. Cikkünket itt olvashatják.

A kohéziós alapból Magyarországnak elkülönített pénzek sorsával kapcsolatban nem először engednek meg homályos utalásokat a kormányoldalon arra, hogy a háború sújtotta Ukrajna kapta meg, a miniszterelnök mellett fideszes képviselők és influenszerek is beszéltek erről.

Ujhelyi azt mondja, nyilván az orosz propagandagépezet diktálta Orbánéknak ezt a „brutális hazugságot”. A képviselő Johannes Hahn uniós biztos levelét ismerteti, amely az EP honlapján is elérhető: egyértelmű, hogy az „Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem kapcsolódik tagállamoknak, köztük Magyarországnak szánt pénzeszközökhöz”. Az Ukrajna támogatására előirányzott finanszírozás nem érinti a tagállamok támogatására fenntartott finanszírozást. Kijev nem tagja az Európai Uniónak, így nem jogosult semmiféle pénzre a helyreállítási alapból.

Magyarország nem azért nem részesül 2021 óta a neki megígért uniós pénzekből, mert azt odaadták egy egyébként arra nem is jogosult országnak, hanem mert nem teljesítette a finanszírozáshoz való hozzáférés valamennyi szükséges előfeltételét.

Ujhelyi úgy értékeli, a Bizottság válasza egyértelmű, az Orbán-kormány hazudott, szerinte hallani már fideszes körökből, hogy egyre nagyobb a kétségbeesés. „Hazudhatnak még egy ideig, de jó, ha tudják, hogy minden rendszer megbukik egyszer!” – üzent a képviselő a kabinetnek.

A kormánytól érkező vádakkal szemben fontos leszögezni, hogy az Ukrajnának szánt pénznek semmi köze a költségvetés azon részéhez, amely a tagállamok támogatását érinti. A 22 milliárdnyi kohéziós forráshoz akkor férhet hozzá Magyarország, ha teljesíti a feltételeket: az Alapjogi Charta tiszteletben tartását megkövetelő horizontális feljogosító feltételeket, vagyis biztosítja a bíróságok függetlenségét, az akadémiai szabadságot, az LMBTQ-emberek és a menedékkérők jogait.

Ukrajna felemlegetése a feltételek ismeretében miden bizonnyal politikai üzenet a kormány részéről, Orbán szerint az EU tartozik nekik ezekkel a pénzekkel, határvédelemre és kerítésépítésre 2 millió euróval, a tanárok béremelésére 800 millióval és a helyreállítási alap forrásaival is.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230822_Ujhelyi_Istvan_az_ujdonsag_erejevel_probalta_tupontosan_megcafolni_Orbanek_unios_penzekrol_szolo_allitasait

Részvény: