Újabb orosz oligarcha halt meg, a tengerbe fulladt

Az orosz gáz-, olaj- és légiiparban is fontos szerepet betöltő Ivan Pecsorin leesett egy hajóról.

Újabb, az orosz elnökhöz közeli üzletember halt meg különös körülmények között: Ivan Pecsorin szombaton hunyt el, miután sajtóhírek szerint vízbe esett egy hajóról a Tengermelléki határterületen, Vlagyivosztok közelében.

A Kreml-közeli Pravda szerint Pecsorin barátai körében szállt fel a hajóra a Ruszkij-szigeten, és már akkor „spiccesek” voltak. A cégvezető negyven perccel az indulás után zuhant le a fedélzetről, a holttestét hétfőn mosta ki a víz a szigetnél.

A 39 éves üzletember az orosz sarkvidéki térség olaj- és gázmezőinek hasznosításáért felelős vállalat igazgatója volt, és fontos szerepet töltött be a Kelet-Oroszország légiiparának fejlesztésében is. Mindkét területet szankciók sújtják Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Pecsorin nyilvánosan utoljára a múlt hét elején lezajlott Keleti Gazdasági Fórumon jelent meg, a Daily Mail beszámolója szerint fel is szólalt az egyik panelben. A rendezvényen Vlagyimir Putyin is beszédet mondott.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta megszaporodtak a hasonló halálesetek. Augusztus végén Ravil Maganov, Oroszország második legnagyobb olajvállalata, a Lukoil alelnöke esett ki egy kórház ablakán. Májusban ugyancsak a Lukoil igazgatótanácsának egy volt tagja, Alekszandr Szubbotyin halt meg egy ismert orosz „mágus” lakásán, ahová vudu szeánszra érkezett.

Ahogy korábban megírtuk, azt megelőzően az orosz állami többségű gázipari holdinghoz, a Gazpromhoz köthető menedzserek közül haltak meg többen, az év eleje óta legalább hatan. Vlagyiszlav Avajev, a Gazprombank egykori alelnöke és Szergej Protoszenya, a részben Gazrpom-tulajdonban lévő Novatek gázkitermelő cég egyik vezetője a hivatalos verzió szerint kivégezte családtagjait, majd öngyilkosságot követett el. Leonyid Sulman a Gazprom Invest logisztikai vezetőjét Szentpétervárhoz közeli házában találták felvágott erekkel, míg Alekszandr Tyulakov állítólag saját garázsában akasztotta fel magát. A Gazpromhoz hivatalosan nem köthető, ám gáz- és olajkereskedelemmel foglalkozó, ukrajnai származású orosz milliárdost, Mihail Watfordot angliai házában találták meg holtan februárban. Erőszakos halált halt júliusban Jurij Voronov is, aki agyonlőtte magát.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20220913_orosz_oligarcha_ivan_pecsorin_vlagyimir_putyin

Részvény: