Újabb jó hír jött a nyugdíj mellett dolgozók számára

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabályok szerint a szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti, köznevelési, szakképzési területen nyugdíjasként dolgozók nyugdíját 2023. augusztus 31. után sem kell szüneteltetni.

A közszolgálati jellegű jogviszonyban dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának folyósítását egy új törvénymódosítás szerint a tavaly mentesített öt ágazatban 2023. szeptember 1-jétől sem kell szüneteltetni, írja friss bejegyzésében Farkas András nyugdíjszakértő.

A 2022-es kormányrendeletekben meghatározott 2023. augusztus 31-ei időkorlát leteltének közeledtével és a közszférában egyre fájdalmasabb munkaerőhiány szorításában a kormányzat ismét enyhített a szabályokon, de még mindig nem törölte el általános jelleggel a közszférában dolgozó nyugdíjasokra vonatkozó okafogyott korlátozásokat – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Talán így nem lesz tanárhiány az érettségin
Az április 29-én hatályba lépett módosítás egyrészt eltörli a 2023. augusztus 31-i időkorlátot, másrészt pedig a nyugdíj szünetelése alóli kivételek körébe sorolja azt a közszolgálati jellegű jogviszonyt, illetve megbízási jogviszonyt, amely „érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezése érdekében az Oktatási Hivatalnál vagy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál jön létre”.

Példaként említi, hogy az augusztus 31-i időkorlát eltörlésével a nyugdíj mellett dolgozók köre kiegészült az érettségi vizsgákat és az OKTV-ket szervező nyugdíjas pedagógusokkal.

Érthetetlen hogy még mindig miért nem helyezték teljesen hatályon kívül a nyugdíjas közszolgákat érintő összes törvényi korlátozást, írja a nyugdíjguru.
Farkas András úgy véli, hogy a korlátozásokat célszerű lenne mielőbb megszüntetni, hiszen az annak 2013-as elrendelését indokolttá tevő körülmények ma már nem állnak fenn – például Magyarország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt –, miközben a magasan képzett közszolgák (a kormányzati és egyéb köztisztviselők mellett egyebek között a közalkalmazottként dolgozó tanárok, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó egészségügyi dolgozók) iránti igény egyre nő.

A kormány deklarált célja, hogy minél több nyugdíjas dolgozzon a nyugdíja mellett, ennek a törekvésnek viszont szögesen ellentmond, ha a közszférában a legtöbb ágazatban továbbra is a nyugdíj szüneteltetésével büntetik a dolgozó nyugdíjasokat, írja Farkas András.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyugdij-farkas-andras-kozszolgalati-dolgozok-ez-sokakat-erint.770693.html

Részvény: