Tüntetők várták a Jeruzsálembe látogató Gulyás Gergelyt

Tüntetők fogadták Gulyás Gergelyt Jeruzsálemben – írja a Telex. Szerdán a miniszterelnökséget vezető miniszter épp a Jerusalem Post-nak adott interjút a King David Hotelben, amit az épület előtt összegyűlő 15-20 tüntető sípolással és bekiabálással igyekezett megzavarni.

A tüntetők azért kezdtek demonstrálásba, mert szerintük Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök igazságügyi reformterve a magyarországi demokráciához hasonló rendszert fog eredményezni.

Eközben Gulyás Gergely többek között arról is beszélt, hogy nem is kérdés, hogy a magyar kormány demokratikusan működik, kiállt a szerinte sokszor kritizált magyar igazságszolgáltatási rendszer mellett, majd azt is megjegyezte, hogy szerinte Magyarországot, akárcsak Izraelt, gyakran túl keményen bírálják és elszigetelik.

A magyar miniszter a Jeruzsálemben tartott sajtótájékoztatóján az izraeli bírósági reformról szóló kérdésre úgy válaszolt: ez Izrael belügye. Hogy mennyire értelmetlen külföldről beleszólni ezekbe a vitákba, arra a legjobb példa az a nyilvánvaló különbség a magyar és az izraeli jogrendszer között, hogy Magyarországnak írott alkotmánya van, miközben Izraelnek egyáltalán nincs alkotmánya.

Netanjahu reformtervének célja az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése. A reform jóval nagyobb kormányzati befolyást eredményezne a bírák kiválasztásában is.

A reform ellen féléve tüntetnek tömegek Izraelben. A javaslatcsomag parlamenti tárgyalását felfüggesztették, de a kormány továbbra sem vonta vissza a reformtervét.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/16/tuntetok-gulyas-gergely-jeruzsalem-igazsagugyi-reform/

Részvény: