Túl forró lett a helyzet a Vörös-tengeren, így már a katari gáztankerek is inkább horgonyt vetettek

Az ománi partoknál vesztegel három cseppfolyósgáz-szállító katari tanker a Vörös-tengeren kialakult konfliktus miatt. Várhatóan Dél-Afrika felé kerülik ki a kockázatossá vált útvonalat, a gázpiac egyelőre nyugodt.

Biztonsági okokból nem szállít cseppfolyósított földgázt (LNG) a Vörös-tengeren keresztül Katar. A QatarEnergy, a világ második legnagyobb LNG-exportőre ugyan folytatja a gázkitermelést, de az errefelé zajló szállítást egyelőre leállította.

A Vörös-tengert az Európa felé tartó konténerhajók, olaj- és cseppfolyósgáz-szállító tankerek is használják, ám az utóbbi hetekben az iráni támogatást élvező jemeni húszi lázadók fenyegetik őket: alkalmanként rakétákkal lövik vagy motorcsónakos fegyveresek támadják a kereskedelmi hajókat. A fenyegetés nyomán amerikai és brit hadihajók érkeztek a térségbe, amik pedig a húszi állásokat kezdték lőni.

A konfliktus ilyetén elharapózása miatt a hétvégén legalább négy katari tankert tartottak vissza attól, hogy áthajózzanak a térségen: három hajó az ománi partoknál vesztegel, egy pedig, amely Katar felé tartott volna, megállt a tengeren a Reuters szerint.

A hírügynökség megjegyzi, hogy ha az Európa felé tartó tankerek más útvonalon, például Afrikát megkerülve hajóznának, akkor kilenc nappal hosszabbodna meg a 18 napos útjuk, és drágítaná is a rakományt: megawattonként 1-1,3 euróval. A Reutersnek nyilatkozó kereskedők szerint Afrika felé fognak kerülni a szállítmányok, ami némi késéssel jár majd, de nem lesz drámai hatása az európai ellátásra.

A piac egyelőre nem aggódik, hiszen – mint a Bloomberg jelezte – az európai gáztartalékok bőségesek, és a fogyasztás is kevesebb, mint korábban. Mindezt a gázárak alakulása is igazolja.

Más szállítók is inkább elkerülik az útvonalat, és konfliktus már a hazai autógyártásra is kihatással van: több napra le fog állni a Suzuki-gyár.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240115_huszi_fenyegetes_vorostenger_lngtankerek_katar_qatarenergy_gazszallitas_europai_gazellatas_gazpiac

Részvény: