Trump Hitlert dicséri és Orbánnal barátkozik, ebből látszik, hogy diktátor akar lenni – állítja Biden szóvivője

Az amerikai elnökválasztási kampányban is téma a magyarországi kegyelembotrány.

„Szégyenteljes, de egyáltalán nem meglepő” – ezt reagálta Joe Biden amerikai elnök kampányszóvivője arra, hogy Donald Trump, a republikánus párt jelenlegi elnökjelöltje többször is kedvezően beszélt Adolf Hitlerről.

John Kelly nyugalmazott tábornok, aki a Trump-kormányzatban a Fehér Ház kabinetfőnökeként szolgált, a CNN keddi riportjában több olyan beszélgetést is felidézett, amelyekben az USA egykori elnöke kedvezően beszélt Adolf Hitlerről, mondván: a náci vezető „néhány jó dolgot” tett, és lojalitásra inspirálta a hadseregét.

Sőt, Kelly arról is beszélt, hogy Trump számára Orbán Viktor „fantasztikus”, Hszi Csin-ping kínai vezető „briliáns”, az észak-koreai Kim Dzsongun pedig „rendes fickó”.

„Nem hiszem el, hogy ki kell mondanunk, de Hitler soha nem tett jó dolgokat” – írta a jelenlegi elnök, Joe Biden kampányszóvivője egy keddi sajtóközleményben a The Hill szerint.

Sarafina Chitika, a Biden–Harris 2024-es kampány szóvivője úgy fogalmazott, biztos abban, hogy ezt az álláspontot osztja az emberek túlnyomó többsége.

Azzal kapcsolatban, hogy az ismét elnökségért kampányoló Donald Trump múlt héten vendégül látta Orbán Viktort, Biden kampányszóvivője azt mondta:

Ez ugyanaz az Orbán Viktor, aki aláássa a demokráciát, támadja az LMBTQ-közösséget, Európa legkorruptabb országát vezeti, és épp botrányba keveredett, miután kegyelmet adott egy olyan férfinak, akit gyermekek szexuális zaklatásának eltussolásáért ítéltek el.

Itt érdemes megjegyezni, hogy K. Endrének hivatalosan nem a magyar miniszterelnök adott kegyelmet, hanem a köztársasági elnök, Novák Katalin, aki bele is bukott abba, hogy a döntés kitudódott, ezután ugyanis Orbán látványosan kihátrált mögüle.

„Amikor Donald Trump úgy beszél, mint egy diktátor, dicséri a diktátorokat, és azt mondja, hogy diktátor akar lenni, akkor valószínűleg hinnünk kell neki” – áll Chitika közleményében.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240313_trump-hitlert-dicseri-es-orbannal-baratkozik-ebbol-latszik-hogy-diktator-akar-lenni-allitja-biden-szovivoje

Részvény: