Tovább nőhet a feszültség az USA és Kína között

Az Egyesült Államokba irányuló külföldi befektetések ellenőrzésének szigorításáról adott ki elnöki rendeletet Joe Biden elnök. A lépés célja sajtóértékelések szerint egyértelműen a Kínából érkező befektetések korlátozása, valamint annak megakadályozása, hogy kínaiak hozzáférjenek az amerikaiak személyes adataihoz.

Az elnöki rendelet nagyobb jogkörrel ruházza fel az 1975 óta létező Külföldi Befektetések Bizottságát (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS) annak érdekében, hogy javuljon a külföldi beruházások felülvizsgálatának gyakorlata, és biztosítsa, hogy az előírások alkalmazkodjanak a növekvő nemzetbiztonsági fenyegetésekhez – írja a Fehér Ház közleményére hivatkozva az MTI.

A bizottság jogkörei korábban a kifejezetten nemzetbiztonsági érdekeket érintő, például katonai jellegű befektetések, felvásárlások ellenőrzésére voltak hivatottak. A mostani rendelet alapján kiszélesedik a jogköre és vizsgálhatja azokat az ügyleteket is, amelyek azt eredményezhetik, hogy ellenséges külföldi érdekeltségek megszakítják az amerikai beszállítói láncokat, ide értve az amerikai szempontból partneri, és szövetséges országokat is.

Cél a kínai technológiai beruházások megakadályozása

Az elnöki rendelet nem nevesíti Kínát, de ahogy a New York Times összefoglalója rámutat, pontosan ugyanazt a 10 ágazatot nevezi meg, amelyeket Kína 2015-ös „Made In China 2025” iparfejlesztési programja azonosított, mint a kínai gazdaság számára meghatározó, magas-hozzáadott értéket képviselő ágazatok, és amelyekben domináns szerepre törekszik. Ezekkel kapcsolatban az amerikai kormány úgy fogalmaz, hogy „alapvetők az amerikai technológiai vezető szerep fenntartása és ilyen módon a nemzetbiztonság szempontjából is”.

A lap szerint az elnöki rendelet célja, hogy kiterjessze a szövetségi kormányzat jogkörét a kínai technológiai beruházások blokkolására az Egyesült Államokban, és korlátozza a kínaiak hozzáférését az amerikaiak személyes adataihoz – ami minden bizonnyal fokozza a feszültséget Pekinggel.

A Fehér Ház közleménye alapján az elnöki rendelet felhatalmazást ad arra a külföldi befektetések bizottságának, hogy mérlegelje az adott ágazatokban jelentkező növekvő kockázatokat is, amelyek egy-egy felvásárlásból származnak, ha az „érzékeny technológia átadásával járhat kulcsfontosságú iparágban, vagy más módon sértheti a nemzetbiztonságot” – írta az MTI.

A CFIUS-nak emellett a jövőben a kiberbiztonsági kockázatokat is mérlegelnie kell egy-egy külföldi befektetés esetén, amennyiben az nemzetbiztonsági fenyegetéssel párosul, illetve amerikaiak kényes adatait érinti.

https://www.napi.hu/tech/usa-kina-tech-beruhazas-szigoritas-adatvedelem.759841.html #külföldi_befektetők #tech #kiberkémkedés #kiberbiztonság #usa #egyesült_államok #kína #ellenőrzés #adatvédelem

Részvény: