Totális blokád alá vették a gazdák az ukrán határt

Tovább fokozódik a helyzet a lengyel-ukrán határon, a tiltakozó gazdák blokkád alá vettek minden átkelőhelyet és csak a katonai szállítmányokat engedik át. Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy igyekszenek figyelembe venni a lengyel gazdák igényeit és a reményeik szerint nem sokára megoldást találnak a kialakult helyzetre.

A tavalyi év vége óta gazdatüntetésektől hangos Európa, február elején tiltakozó francia, belga, luxemburgi, olasz, spanyol, lengyel, görög és német gazdák fogadták Brüsszelbe az EU-csúcsra érkező vezetőket. A tüntetők az unió fenntarthatósági követelményeiből adódó gazdasági és adminisztratív terhek, másrészt dél-amerikai Mercosur-tömbbel kötött kereskedelmi egyezmény és az olcsó ukrán import gabona bejövetele ellen demonstráltak. 

Felgyújtják a gazdák a trágyával borított Brüsszelt

Francia, belga, luxemburgi, olasz, spanyol, lengyel, görög és német traktoros gazdák felbőszült tömegei fogadták a csütörtöki EU-csúcsra érkező vezetőket Brüsszelben. Forró a hangulat: az unió agrárpolitikája ellen lázadók kordont bontottak, tüzet gyújtottak, trágyát szórtak, és kövekkel, tojásokkal dobálták az Európai Parlament épületét.Ha kíváncsi a részletekre

Mint megírtuk február 9-án a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának (NSSZ RI) vezetésével lengyel gazdák blokád alá vették az ukrajnai határátkelőket. A héten tovább eszkalálódott a helyzet, kedden minden határátkelőt zároltak a tiltakozó lengyel mezőgazdászok – írja a Reuters.

Adrian Wawrzyniak, az NSSZ RI szóvivője elmondta, hogy a kikötőket és az autópályákat is lezárták és a katonai segélyeken kívül a teljes forgalmat blokkolni fogják.

Kijev szerint a Kelet-Európán át érkező ukrán termények nem okoznak kárt az uniós piacnak, viszont a határzárlat kedvezőtlenül hathat Ukrajna védelmi képességeire. Az ukrán fuvarozók egész napos tiltakozást terveznek a lengyel blokáddal szemben. 

A 2022. február 24-én kezdődő orosz invázió óta Lengyelország az ukrán állam egyik legelkötelezettebb támogatója, azonban a gazdatüntetések megterhelték Kijev és Varsó kapcsolatát. Czeslaw Siekierski, lengyel mezőgazdasági miniszter tárgyalásokat folytat az ukrán kollégájával. Mykola Solszkij elmondta, hogy Kijev igyekszik megértéssel és konstruktívan állnia  lengyel igényekhez és a reményeik szerint nem sokára megoldást találnak a kialakult helyzetre. 

A lengyelországi gazdák március 15-ig tervezik blokkolni az ukrán határforgalmat.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/kulpolitika-ukrajna-gazdatuntetes-lengyel-ukran-viszony-orosz-ukran-haboru.785499.html

Részvény: