Története egyik leghosszabb két hetére készül Törökország

Több mint tizenkét órával az urnazárás után továbbra sem világos a Törökországi választások kimenetele. Az előzetes eredmények szerint sem Recep Tayyip Erdogan elnök, sem fő riválisa, Kemal Kilicdaroglu nem szerezte meg a győzelemhez szükséges szavazatok többségét. Az Anadolu török hírügynökség adatai szerint 98.64 százalékos feldolgozottség mellett Erdogan a szavazatok 49.35 százalékával vezet, és közölte: hisz benne, hogy képes lehet győzelemre. Eközben Kilicdaroglu – aki eddig pontosan 45 százalékot kapott – arról beszélt, hogy a második fordulóban megnyeri a választást.

A végleges eredményeket még nem hozták nyilvánosságra, de valóban egyre valószínűnek tűnik a második forduló, és az is látszik, hogy Erdogan pártja valószínűleg többséget fog szerezni a parlamentben.

Mivel sem Erdogan, sem Kilicdaroglu nem érte el az 50 százalékos küszöböt várhatóan május 28-án megtartják a választások második fordulóját.

Az idei elnökválasztás tétje nemcsak az, hogy ki vezeti majd Törökországot, hanem az is, hogy az ország visszatér-e a szekulárisabb, demokratikusabb útra, illetve hogy miként kezeli majd a súlyos megélhetési válságot, és hogyan az Oroszországgal, a Közel-Kelettel és a Nyugattal fenntartott kapcsolatait.

Kilicdaroglu, aki korábban is magabiztosan állította, hogy ő lesz a befutó türelemre intette támogatóit, és azzal vádolta Erdogan pártját, hogy beavatkozik a szavazatszámlálásba és az eredmények közlésébe. Erdogan azonban szemmel látjatóan jobban teljesített, mint azt a választások előtti közvélemény-kutatások előre jelezték.

Már 2,6 millió szavazattal megelőztük legközelebbi riválisunkat. Arra számítunk, hogy ez a szám a hivatalos eredményekkel tovább nő

– idézte Erdogan elnököt a Reuters. Az eredményt várva vasárnap este Erdogan több ezer szavazója gyűlt össze a párt ankarai székháza előtt, a hangszórókból pártindulók szóltak, zászlót lengettek, sokan az utcán táncoltak.

A választások előtti közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt jeleztek, de a hatpárti ellenzéki szövetség élén álló Kilicdaroglunak csak mérsékelt előnyével számoltak. Pénteken két kutatás is az ötven százalékos küszöb fölé mérte őt.

A 85 millió lakosú ország – amely már így is küzd a rendkívül magasra szökő inflációval – most két hétig tartó bizonytalanságra készül, ami megrázhatja a piacokat, és az elemzők a helyi valuta és a tőzsde ingadozására számítanak.

A következő valószínűleg a leghosszabb két hét lesz Törökország történetében, és sok minden fog történni. Jelentős esésre számítok az isztambuli tőzsdén és sok ingadozásra a valutában

– idézi szintén a Reuters Hakan Akbast, a török Strategic Advisory Services elemző tanácsadó cég igazgatója.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu volt, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, de az ő esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt. A törökországi vákasztásokról szóló vasárnapi cikkünt itt olvasható vissza.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/15/torokorszag-valasztasok-elnokvalasztas-eredmenyek/

Részvény: