Törökország rengeteg szenet importált az Oroszország által megszállt ukrán területekről

Törökország a globális trenddel szembe menve növeli a szén részesedését a villamosenergia-termelésében, a jelek szerint orosz fennhatóság alatt lévő ukrán forrásból.

Orosz vámadatok szerint idén legalább 14,3 millió dollár értékben exportáltak az Oroszország által elcsatolt ukrajnai területeken bányászott szenet Törökországba – derül ki a Reuters cikkéből.

A Reuters által megvizsgált adatok szerint 2023 februárja és júliusa között mintegy 160 400 tonna szén érkezett Törökországba az elcsatolt kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiókból. A három érintett termelő megerősítette a Reutersnek, hogy ebben az időszakban szenet szállítottak a két régióból Törökországba.

Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval ellentétben Törökország nem korlátozta a kereskedelmet Oroszországgal vagy a Moszkva által ellenőrzött ukrajnai területekkel. Ugyanakkor Törökország a NATO-tagja, és többször is kijelentette, hogy elismeri Ukrajna területi integritását. Ezen felül kulcsszerepet játszott egy, a háborúban álló országok közötti, mára megszűnt megállapodás tető alá hozásában, amely lehetővé tette az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül. Törökország fegyverekkel is támogatta Ukrajnát az utóbbi másfél évben.

Február és július között legalább 10 termelőtől érkezett szén Törökországba, és az adatok szerint Törökország volt az elcsatolt területekről származó szén legnagyobb importőre (az elcsatolt régiókból származó szén 95%-a Törökországba ment ebben az időszakban).

Törökország, amely jelentős szénfogyasztó és -importőr, a globális trenddel szembe menve növeli a szén részesedését a villamosenergia-termelésében. Az idei év első felében 31,5 millió megawattóra (MWh) villamos energiát termelt importált szénből, ami 25%-al több, mint 2022 azonos időszakában.

A Reuters kiderítette, hogy a kérdéses szénexportőrök Oroszországban és az elcsatolt ukrán területeken vannak bejegyezve. A vevők pedig Hongkongban, az Egyesült Arab Emírségekben és offshore joghatóságok, köztük Belize és a Brit Virgin-szigetek területén. Török cégek tehát nincsenek közöttük.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230919_Torokorszag_rengeteg_szenet_importalt_az_Oroszorszag_altal_elcsatolt_ukran_teruletekrol

Részvény: