Több mint egymillió lövedék: Ukrajna régóta várt segítséget kap partnereitől

Petr Fiala cseh miniszterelnök április 16-án azt mondta, hogy 20 ország, amely csatlakozott ahhoz a cseh kezdeményezéshez, hogy tüzérségi lövedékeket vásároljonak az ukrán védelmi erők számára és ígéretet tettek arra, hogy forrást biztosítanak 500 ezer lövedék beszerzésére.

“Örülök, hogy eddig mintegy 20 ország csatlakozott kezdeményezésünkhöz – Kanadától, Németországtól és Hollandiától Lengyelországig” – mondta Fiala washingtoni beszédében. Nekik köszönhetően mintegy 500 ezer tüzérségi lövedéket tudunk biztosítani. Bízunk, hogy a későbbiekben több lesz a kínálat.”

A Hudson Institute agytrösztben felszólaló Fiala azt mondta, nincs ok arra, hogy 20 donorország ne tudna segíteni egymillió további lövedékkel a következő 12 hónapban.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés nem egyszeri projekt. Célunk egy hosszú távú nehézfegyver-lőszer-ellátó rendszer létrehozása. Ez közvetlenül segít változást elérni a frontvonalban” – tette hozzá.

Szerinte a kezdeményezés segíthet Ukrajna lőszerszükségletének kielégítésében, legalább addig, amíg Európa védelmi ipara nem tud elegendő lőszert előállítani. Fiala nem közölt részleteket a tüzérségi lövedékek vásárlására bejelentett források összegéről. De Tomas Kopecny, Ukrajnáért felelős cseh újjáépítési biztos április 16-án a Cseh Rádiónak elmondta, hogy az összeg megközelítőleg hárommilliárd dollár.

“Már tudja, hogy országunk a lehető legjobban próbál segíteni. A cseh lőszer-kezdeményezésnek köszönhetően már megközelítőleg 500 ezer nagykaliberű tüzérségi lövedéket vásárolhatunk. Közülük közel 200 ezerre már megkötötték a szeződéseket, további 300 ezerre pedig most kötnek” – jelentette be Fiala. “Úgy gondolom, hogy az első szállítmányok júniusban megérkeznek Ukrajnába” – tette hozzá a cseh miniszterelnök.

Csehország összesen több mint egymillió darab tüzérségi lövedéket azonosított szerte a világon, amelyek Európán kívül megvásárolhatók Ukrajna számára.

Ukrajna ismételten kérte nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak több lőszert, amiből csapatai hiányoznak a csatatéren, mivel az orosz erők körülbelül 5:1 arányban lövik őket. A készletek apadnak – mondta a múlt héten a Kongresszusnak az Egyesült Államok európai katonai parancsnoka –, és az arány heteken belül 10:1 lesz.

Az Európai Unió országai március végéig egymillió tüzérségi lövedéket ígértek Ukrajnának, de gyártási kapacitásuk korlátozott, és az ígéretet nem tudták teljesíteni. A cseh kormány ekkor bejelentette, hogy jelentős számú – összesen mintegy 800 ezer – lövedéket gyűjt Ukrajna számára az Európai Unión kívüli harmadik országokból.

Petr Pavel cseh elnök megjegyezte, hogy mára 20 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, de a források és a partnerek keresése még folyamatban van. “Úgy gondolom, hogy ez azt tükrözi, hogy mindenki tisztában van egy bizonyos kötelezettségével Ukrajna támogatására, amikor az Európai Unió megígérte, hogy 2024 márciusáig egymillió egységnyi lövedéket szállít, de ezt nem tette meg” – szögezte le Pavel.

“El kell fogadnunk, hogy a felelősségteljesebb biztonságpolitika a fegyverek számának jelentős növelését is magában foglalja. Úgy gondolom, hogy kezdeményezésünk fedezni tudja a lőszerhiányt. Legalább addig, amíg Európa nem tud elegendő lőszert előállítani. További 300 ezer lövedék beszerzésén dolgozunk, az első 180 ezerre már megkötöttük a szerződéseket. A következő hónapokban eljuttatják őket az ukrán frontra” – zárta szavait a kormányfő.

Csehország kezdeményezése gyorsan kezdett népszerűvé válni Európában és a világban, így a remény, hogy Ukrajnában minden szükséges lőszer meglesz a tüzérséghez, élő mint valaha. Európa végre megértette azt a határtalan katonai erőt, amellyel az Orosz Föderáció az egész kontinenst fenyegeti, és máris az ukrajnai frontvonalon demonstrálja azt.

Részvény: