Több mint 800 millió eurót adózott tavaly az OTP és további hat nyugati bank Oroszországban

Ez az ukrajnai invázió előtti időszak átlagos összegeinek a négyszerese.

Az ukrajnai invázió előtti időszakhoz képest megtriplázta a nyereségét 2023-ban hét nagy nyugati bank Oroszországban, emiatt pedig négyszer annyi adót fizettek Moszkvának, mint tették azt 2021-ben, írja a Financial Times.

A hét nagy között ott van az OTP Bank is, mellettük a Raiffeisen Bank International, a UniCredit, az ING, a Commerzbank, a Deutsche Bank és az Intesa Sanpaolo adja ki azon nagy nyugati pénzintézetek mezőnyét, melyek Ukrajna lerohanása után ugyan megígérték, hogy minimalizálják oroszországi működésüket, tavaly együtt mégis több mint 3 milliárd eurós nyereségről jelentettek. A profitok megugrása a Moszkvának fizetett adó megugrásával járt együtt, mely összeg a 2021-es 200 millió euróról tavaly több mint 800 millió euróra emelkedett.

A legnagyobb adózó az osztrák Raiffeisen volt, akik 1,8 milliárd eurós profitot hoztak össze, és 464 millió eurót fizettek be. A UniCredit 658 millió euró nyereséget termelt, 154 millió eurót adózott,

a listán harmadik OTP Bank pedig a 2021-es 128 millió euróról 338 millió euróra növelte oroszországi profitját, a befizetett adója pedig 26-ról 90 millió euróra nőtt.

Ez jól illusztrálja, annak idején miért tette fel Ukrajna a háborút támogató vállalatok listájára a magyar pénzintézetet – a listáról az OTP nagyjából fél év után, tavaly októberben került le.

A nyugati pénzintézetek megnövekedett nyeresége nemcsak az emelkedő kamatkörnyezetből származik, hanem az orosz bankokkal szembeni szankciókból is ered, melyek utóbbiakat kizárták a Swift nemzetközi fizetési-üzenetküldő rendszerből. Ezzel a nyugati bankok megkerülhetetlenné váltak Moszkva és a Nyugat között.

A nyugati bankok ugyanakkor nem férhetnek hozzá az Oroszországban képződött nyereségükhöz, mivel Vlagyimir Putyin a 2022-ben korlátozásokat vezetett be, amelyek megtiltották, hogy orosz leányvállalatok osztalékot fizessenek „barátságtalan” nyugati országok cégeinek. „Az orosz betétekkel nem tudunk mit kezdeni azon kívül, hogy a központi banknál tartjuk őket. Így, ahogy a kamatlábak emelkedtek, úgy nőtt a nyereségünk is” – mondta egy orosz leányvállalattal rendelkező európai bank egyik vezetője az FT-nek.

Ami az OTP-t illeti, az orosz költségvetésbe 2023-ban befizetett adójuk mintegy 20 százaléka osztalékadó volt. A bank közlése szerint pénzeszközeinek nagy része oroszországi betétszámlákon rekedt.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240429_oroszorszag-adozas-otp-raiffeisen-nyugati-bankok-profit

Részvény: