Átlátszó: 140 millióért bérelt magángépet Szijjártónak a külügyminisztérium

Van olyan hivatalos út, amelynek költségeivel nincs tisztában a tárca.

Közérdekű adatigényléssel fordult az Átlátszó a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz, Szijjártó Péter két ázsiai útjának repülőgépköltségeire voltak kíváncsiak.  

Az egyik egy 2021-es, Kambodzsába és Thaiföldre tervezett útra vonatkozott, amelyet a miniszter koronavírus-fertőzése miatt kellett félbeszakítani. Mint kiderült, az úthoz a VistaJet magánrepülőgépes társaság jetjét használta Szijjártó, melyet a cég európai, máltai bejegyzésű flottájától bérelt. A kiválasztott Bombardier Global 6000 típusú gép  14 főt tud szállítani, a minisztérium 13 utast küldött, ami így több mint 139,7 millió forintba került. 

Szintén szerette volna megtudni az Átlátszó Szijjártó Oszaka-Tokió-Baku útjának költségvonzatát, erre azonban a tárca azt írta, nem rendelkeznek adattal arról, azt pedig nem árulták el, hogy akkor ki az adatgazda az ügyben. Emiatt a lap panaszt tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Abból kiindulva azonban, hogy a külügyminiszter és csapata ugyanolyan típusú gépet bérelt, mint a kambodzsai útra, de több időre és hosszabb távra vette azt igénybe, valószínűsíthető, hogy 140 milliót meghaladó összeget fizettek ki. 

Nyitóképünk illusztráció.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240516_szijjarto-peter-kulugyminiszterium-maganrepulogep

Részvény: