Több gázra van szükség: Magyarország nem fog lemondani a Kreml csöveiről

Az orosz Gazprom a jövő télen folyamatosan további mennyiségű gázt szállít Magyarországnak. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint az idén már 1,3 milliárd köbmétert tett ki a további gázszállítás. „Megállapodásunk van arról, hogy a következő őszén és télen folyamatosan további mennyiségeket szállítunk” – mondta Miller.

Emlékeztetni kell arra, hogy a Gazprom orosz energiaóriás lehetővé teszi Magyarországnak, hogy szükség esetén elhalassza a földgáz kifizetését, mivel az import meredek növekedése az ország amúgy is feszített költségvetésének aláásásával fenyeget. Ez azonban teljes mértékben Orbán és kormánya problémája, hiszen a korrupció és a sikkasztás olyan állapotba juttatta az országot, ahol abszolút az „olcsó” orosz gáztól, olajtól, atomtól függ.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője például október 28-án kijelentette, hogy az ország nem fog beleegyezni az Orosz Föderáció elleni 12. uniós szankciócsomagba, ha az magában foglalja az orosz ipar gáz-, olaj- és nukleáris szektorát. „Biztosan állíthatom: ha a következő csomagban lesz valami, ami ellentmond nemzeti érdekeinknek, akkor azt biztosan nem fogjuk elfogadni. A piros vonal számunkra nyilvánvalóan az energiát, a gázt, az olajat, az atomenergiát és minden olyan szempontot érint, amely árthat állami gazdaságunknak” – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője.

Úgy véli, az Orosz Föderáció elleni szankciós politika nem működik, bár sújthatja Oroszországot és károkat okozhat, de nagy károkat okoz az európai gazdaságnak és országoknak. Szijjártó azt is hozzátette, nem látja értelmét az Oroszország elleni szankciók folytatásának, mert állítólag nagyobb kárt okoznak azoknak, akik bevezetik. Egy igazi ruszofil szavai.

Eközben Bulgária adót vezetett be a tranzit orosz földgázra a területén keresztül az uniós országokba. Az új törvénytervezet 20 bolgár leva (10,76 dollár) díjat vezet be az orosz eredetű gáz megawattórája után. Ez körülbelül 20%-a az Amszterdam regionális központjában értékesített európai referencia-gáz árának.

A dokumentum célja az Oroszország elleni uniós szankciók végrehajtása, amelyeket az Ukrajna elleni invázió miatt vezettek be. Célja „az állam területén kapott nyereség méltányos megadóztatása és a költségvetés bevételeinek növelése”.

Bulgária saját szükségleteire nem importál gázt az Orosz Föderációból, de az európai országokba irányuló szállítás fontos útvonala, amelynek mennyisége jelentősen csökkent 2022-ben. Az orosz vezetékes gáz csaknem fele Törökországból érkezik Bulgáriába a Török Áramlaton keresztül, és Magyarországra, Szerbiába és más dél-európai országokba irányul. Bulgária lépéseit már korábban bírálta Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter. Magyarország a tranzitgáz jelentős részét az Orosz Föderációtól kapja. „Az, hogy egy EU-tagállam egy másik EU-tagállam gázellátását fenyegesse, ellenkezik az európai szolidaritással, szabályokkal és elfogadhatatlan” – mondta Szijjártó moszkvai látogatásán. Egyáltalán nem meglepő, hogy a Kremlhez leginkább „barátságos” ország ellenezte.

Bulgária döntése, hogy tranzitadót vet ki az orosz gázra, „ellenséges” lépés, amely veszélyezteti az ellátás biztonságát – hangoztatta Magyarország és Szerbia. Abban az időben, amikor a nyugat-európai országok erőfeszítéseket tettek az orosz gáz elzárására, Magyarország álszent módon évente 4,5 milliárd köbméter gázt kap Oroszországtól a 2021-ben aláírt megállapodás alapján. Korábban, október 17-én Vlagyimir Putyin orosz elnök és az EU-vezetők közül legközelebbi szövetségese, Orbán Viktor az ukrajnai háború miatti nemzetközi feszültségek közepette megerősítette elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok mellett.

A legfontosabb szavak azonban Bulgária miniszterelnökétől, Nyikolaj Denkovtól hangzottak el. Kijelentette: Magyarország és Szerbia táplálja Oroszország „hadigépezetét”, mert továbbra is importál orosz földgázt. Denkov joggal hiszi, hogy Magyarországnak és Szerbiának alternatívát kell keresnie az orosz energiaforrások, köztük a földgáz helyett, ahogy azt minden európai ország teszi.

„Elegendő idő volt arra, hogy alternatívákat keressenek, hogy lássák, ez a haszon táplálja Putyin hadigépezetét. Nem várhatunk tovább. Valójában korábban kellett volna megtörténnie” – vélekedik Denkov. Emlékezzünk vissza, hogy Bulgária volt az egyik első EU-tagállam, amely leállította a gázszállítást Oroszországból Ukrajna teljes körű orosz inváziója után.

Magyarország gazdasági függőségét az orosz gáztól kizárólag az Orbán által a vezető testületekbe vitt korrupció és az ország gazdaságának Fidesz általi iszonyatos irányítása következtében kialakult válság okozta. Az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Budapestre, mert szégyen a modern Európa számára egy olyan ország a szövetségében lenni, amely nyíltan szponzorálja a Kreml rezsimet, és „olcsó orosz gázt” vásárol.

Részvény: