Több alkalmazottat is kirúgtak a magyar nagykövetségről, amiért kiszivárgott a felvétel Bolsonaro bújtatásáról

Azt nem tudni, hogy nekik volt-e közük a felvételek kiszivárgásához.

A magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat bocsátott el, amiért kiszivárogtak olyan belső térfigyelőkamerás felvételek, amelyeken Jair Bolsonaro volt brazil elnök látogatása látható – írja a CNN brazil kiadása.

Információik szerint a magyar nagykövetség anélkül bocsátotta el azokat a dolgozókat, akiknek hozzáférése volt a felvételeket valós időben megjelenítő monitorhoz, hogy meggyőződött volna róla, részt vettek-e a felvételek terjesztésében.

Mióta felröppent a hír, hogy Bolsonaro két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, a diplomáciai képviselet belső vizsgálatot indított, hogy megpróbálják kideríteni, hogyan kerülhettek az információk és a videók a sajtó birtokába.

Bár Bolsonaro látogatása idején az ünnepnap miatt kevesebb alkalmazott volt bent, a belső vizsgálat középpontjába a nagykövetségen dolgozó brazilok kerültek. A CNN megkereste a magyar nagykövetséget, és interjút kért Halmai Miklós nagykövettől, azonban többszöri megkeresés ellenére sem kaptak választ. Halmait a brazil külügyminisztérium is bekérette, hogy magyarázatot adjon arra, miért töltött két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén „bujkálva” Jair Bolsonaro. Halmai és Bolsonaro is azt állította, hogy „a látogatás alkalmával a két ország közötti ügyeket vitatták meg”.

Február 8-án a brazil rendőrség kobozta el Jair Bolsonaro útlevelét, és tartóztatta le két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást. Négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék. A követségen Halmai Miklós magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. A felvételek tanúsága szerint a volt elnök február 14-ig a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240403_tobb-alkalmazottat-is-kirugtak-a-magyar-nagykovetsegrol-amiert-kiszivargott-a-felvetel-bolsonaro-bujtatasarol

Részvény: