Terrortámadás a Crocus City Hallban: hogyan használja Putyin saját céljaira

Egyre részletezik a Moszkva melletti Crocus City Hall koncerttermében történt terrortámadás. Az orosz FSZB jelentést tett Vlagyimir Putyinnak a feltételezett elkövetők őrizetbe vételéről – de nem a helyszínen, hanem Brjanszki régióban. Szemtanúk mesélik, hogyan próbáltak kiszabadulni a csapdából, és hogyan lassan jöttek a segítségükre az orosz biztonsági erők – bár, mint kiderült, az Orosz Föderáció Regionális Biztonsági Főigazgatósága a moszkvai régióban mindössze 1 kilométerre koncertteremtől található. Maga Putyin 18 órával később jelent meg először, hogy megszólítsa az oroszokat. Jelenleg hivatalosan 133-an haltak meg lőtt sebekből és égéstermék-mérgezésből (az oroszországi Vizsgálóbizottság adatai), nem hivatalosan pedig 180-an (különböző médiákból származó adatok).

Az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága az orosz különleges szolgálatok provokációjának tekinti a Crocus Cityben történt eseményeket. “Putyinnak nagy tapasztalata van az ilyen terrortámadások megszervezésében, hogy ezzel erősítse saját hatalmát” – áll az ukrán titkosszolgálati jelentésben.

Az orosz határvidéken a Putyin-rezsim ellen harcoló fegyveres alakulat, az Orosz Szabadság Légiója (LSR) szintén a Kremlet hibáztatta a terrortámadásért, a fent említett “Rjazani cukor” idiómával (1999-ben robbanóanyagot vittek be a házakba cukorzsákok leple alatt).

Március 22-én éjfél körül azonban az ISIS-nek is nevezett Iszlám Állam bejelentette felelősségét a Crocus Cityben történt terrortámadásért. Az Amaq csatornán ezt az üzenetet, miszerint terroristák hajtották végre, a CNN találta meg. Az amerikai CBS News egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok meg van győződve arról, hogy ez pontosan így van.

Számos tény támasztja alá ezt a verziót:

Az első az, hogy az Egyesült Államok Nagykövetsége két héttel ezelőtt, az oroszországi elnökválasztás előestéjén nyilvánosan (közvetlenül a város elhagyására szólította fel alkalmazottait) és nem nyilvánosan (közvetlenül) figyelmeztetett a moszkvai terrortámadások veszélyére, értesítve erről az orosz hatóságokat. Akkor Vlagyimir Putyin ezt provokációnak és az orosz társadalom megfélemlítésének nevezte a választások előestéjén. A második – tulajdonképpen Putyin hosszú eltűnése az információs mezőről. Nem egy előkészített beszéddel állt elő (ahogy az lett volna, ha ez a FSZB tervének része lenne), hanem úgy tűnik, reakciója verzióját dolgozott ki.

A legtöbb politikai megfigyelő azt állítja, hogy a Crocus Sity elleni terrortámadás valódi természetétől függetlenül – az Iszlám Állam vagy a Kreml – továbbra is fogja alkalmazni azt a politikájában. Az orosz vezetést már a lövöldözés utáni első órákban az foglalkoztatta, hogyan hibáztassák Ukrajnát, és ezek a vádak az Iszlám Állam verziójának megjelenésével sem tűntek el sehova. A The Insider orosz ellenzéki oknyomozó kiadvány megtudta, hogy a Kreml az éjszaka folyamán háromszor is átírta Putyin beszédét. Az orosz szövetségi csatorna egyik beszélgetőpartnere azt mondta a kiadványnak, hogy a propagandatelevízió háromszor kapott parancsot a beszéd átvételére és közzétételére, de soha nem kapta meg. Ekkor Putyin felhívta Alekszandr Lukasenkót, és részvétet és biztosítékokat kapott tőle a terrorizmus elleni közös harcban.

Az orosz hatóságok megpróbálják a nagyszabású terrortámadást indokként felhasználni az ukrajnai hadműveletek fokozására. Ezt a feltételezést a Bloomberg amerikai kiadvány fogalmazta meg szakértők véleményére hivatkozva. Oroszországban közvetlenül a fegyveres támadás után elkezdtek terjeszteni egy verziót Ukrajna esetleges érintettségéről. “A Kreml nyilvánvaló módja az, hogy ezeket az információkat terjeszti, hogy valahogy összekapcsolja az ukrajnai háborúval” – mondta Charles Litchfield, az Atlantic Council Washington Geoökonómiai Központjának igazgatóhelyettese.

Szerinte az agresszor állam valószínű reakciója újabb hatalmas dróntámadások és rakétacsapások lehetnek, bár már a terrortámadás előtt is előfordult fokozott bambázás. A Bloomberg a jelenlegi oroszországi helyzetet “Putyin uralmának előző időszakához való visszatérésnek” nevezi, amikor az öngyilkos merénylők több tucat embert öltek meg. “Ez lerombolta Moszkvában a biztonság illúzióját, amelyet Putyin több mint két évig próbált ápolni Ukrajna megszállása után” – írja az újság. A kiadvány megjegyezte, hogy a Crocus City elleni támadás volt a legnagyobb terrorcselekmény Moszkvában a 2002-es Nord-Ost-ban túszejtő incidense óta, amikor legalább 170 embert öltek meg, köztük több tucat támadót.

Az ISW úgy véli, hogy valószínűleg az Iszlám Állam a felelős a Crocus City elleni támadásért. Az ISIS Amaq hírügynöksége vállalta a felelősséget a március 22-i támadásért, azt állítva, hogy a fegyveresei megtámadtak “egy nagy keresztény gyülekezést” Moszkva külvárosában, “több száz embert megöltve és megsebesítve, és tömeges pusztítást okozva, mielőtt a támadók biztonságosan továbbindultak volna a “bázisuk” felé”. Emellett az ISW úgy véli, hogy a Crocus City elleni támadást az Iszlám Állam afgán ága, a Horaszan Iszlám Állam (ID-K) követhette el. Ezek az elmúlt 18 hónapban legalább négy nagy támadást hajtottak végre Közép-Ázsián kívül. “Az az állítás, hogy a Crocus City elleni támadás hamis zászló alatti akció volt, nincs összhangban az ISW által a támadás során szerzett bizonyítékokkal, valamint az ISIS korábbi külső támadásairól szóló egyéb jelentésekkel, amelyeket az ISW az Iszlám Állam megjelenése óta fedezett fel. Valamint az ISIS kijelentéseinek jellege a támadás után” – áll az elemzésben.

Így Vlagyimir Putyin ismét arra készül, hogy felhasználja a tragikus oroszországi eseményeket Kijev “démonizálása” és „hivatalos háború” meghirdetése céljából, amelyet az Orosz Föderációban máig “különleges hadműveletnek” neveznek. Megismételve a “terrorizmus elleni harc” sablonját, amelyet elnökké választása után minden alkalommal használja. Putyinnak egyszerűen szüksége volt egy okra, hogy “elengedje a kutyáit”. Elképzelhető, hogy az ISIS fegyvereseit tartalmazó verzió megszerzi a Kreml számára szükséges ukránellenes verziókat.

Részvény: