Terrorizmust elítélő nyilatkozatról és a magyar építészet napjáról szavaz az Országgyűlés

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációja ezen a héten is kimaradt a napirendből.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére elfogadhatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot szerdán az Országgyűlés. A képviselők tárgyalják az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet jövő májusig történő meghosszabbítását, valamint a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalását is.

A napirend szerint az ülés 8.30-kor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, a határozathozatalok között először három nemzetközi egyezmény kihirdetéséről dönt a parlament. Fideszes képviselők javaslatára, ha parlament úgy dönt, december 16., Kós Károly születésének napja lehet a magyar építészet napja.

Az Országgyűlés kimondhatja azt is, hogy sérti a szubszidiaritás elvét az egyes új génkezelési technikák útján nyert növényekről és a belőlük származó élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet. Ezen kívül elfogadhatják az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett az online közmeghallgatás szabályait is tartalmazza.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének megfelelően változtathatnak az állami építési beruházások rendjéről szóló, ki nem hirdetett törvényen, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök alaptörvény-ellenesnek talált, és nem írt alá, azt előzetes normakontrollra az Ab-hez küldte.

A parlament kormánypárti képviselők kezdeményezésére elfogadhatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot, amelyben az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezi ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.

Ma sem szavaz ugyanakkor az Országgyűlés Svédország NATO-tagságának ratifikációjáról, melyet hosszú hónapok óta halogatnak különböző indokokkal.

A határozathozatalok után általános viták lesznek. Tárgyalják a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, a veszélyhelyzet 2024. május 23-ig történő meghosszabbítását az ukrajnai háború miatt, valamint vita lesz a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról, amely szigorítja a polgárőrré válás szabályait, és lehetővé teszi, hogy a polgárőrök az államhatár védelmébe kép- és hangfelvétel rögzítésre alkalmas eszközöket használjanak. A javaslat célja emellett az egészségügyi szakdolgozók béremelése második ütemének végrehajtása.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231025_Terrorizmust_elitelo_nyilatkozatrol_es_magyar_epiteszet_napjarol_szavaz_az_Orszaggyules

Részvény: