Találatot kapott a herszoni pontonhíd, gond lehet az evakuálással

Véres utcai harc, vagy tömeges megadás jöhet, ha odaérnek az ukránok.

HIMARS rakétákkal találták el az ukrán erők a herszoni régió utánpótlásához, illetve most már a város felének evakuálásához kulcsfontosságú pontonhidat. A támadás tényét az ukrán hadsereg megerősítette.

A rakétacsapásban az orosz fél szerint három civil is életét veszítette. Más hírek arról számolnak be, hogy ők a Herszonban felállított orosz propagandatévé munkatársai voltak. Az ukránok viszont azt állítják, szándékosan az éjjeli kijárási tilalom idejére tervezték a támadást, a civil áldozatok elkerülése céljából.

Köldökzsinór nélkül

Az uszályokból álló pontonhíd a korábban szétlőtt Antonov-híd tövében létesült. Ezen kívül csak kompok biztosítják az átkelést a Dnyeperen, amely itt egy kilométer széles.

A híd kiiktatása azt jelentené, hogy a Herszon városának a jobb parton fekvő felében lévő orosz csapatok ellátás nélkül maradnak, és a visszavonulásuk is lehetetlenné válik.

Ez egyrészt véres és elkeseredett városi harchoz vezetne – amennyiben az oroszok morálja ezt megengedi -, másrészt az utánpótlás hiánya miatt végül rendkívül súlyos orosz veszteségeket.

Az ukránok kevés információt adnak ki a déli offenzíva haladásáról, de az biztos, hogy közelednek Herszon felé, egyes értesülések szerint felderítőik már el is érték a város peremét. A régióban folyamatos visszavonulásban voltak az oroszok hetek óta.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221022_Talalatot_kapott_a_herszoni_pontonhid_gond_lehet_az_evakualassal

Részvény: