Szijjártó Péter Szkopje után Belgrádban háborog a bolgár gáztranzit-törvény ellen

A magyar külügyminiszter koordinált fellépéshez gyűjt szövetségeseket Észak-Macedóniában és Szerbiában, hátha jobb belátásra tudják bírni Bulgáriát, amely egy új adóval az állam bevételeit a Gazprom kárára növelné. Ezt Magyarország az orosz gáztranzit ellehetetlenülésétől tartva ellenzi.

Koordinált fellépésről egyezett meg Magyarország és Észak-Macedónia csütörtökön, összefogva a bolgár kormány döntése ellen, amely lényegében egy, a Gazpromra kivetett különadót – hazai retorikai fordulattal extraprofitadót – jelent, a földgázszállítás tranzitdíjának bevezetésével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter észak-macedón kollégájával, Bujar Osmanival közös sajtótájékoztatóján Szkopjéban azt mondta, az energiabiztonság minden ország számára kritikus fontosságú, közös fellépésük célja, hogy Bulgária lépése az energiaellátást ne sodorhassa veszélybe.

A miniszter kijelentette: „senkinek semmilyen joga nincsen arra, hogy veszélyeztesse egy másik ország energiaellátásának biztonságát”. Sőt, Szijjártó szerint ez “ellenséges lépés” Bulgáriától, amire “az európai uniós keretek között Magyarország megadja a kellő súlyú választ”.

Ennek első lépcsője, hogy a magyar kormány kötelezettségszegési eljárás indítását kérte Bulgáriával szemben. A második lehet Szijjártó diplomáciai turnéja, amellyel szövetségeseket gyűjt a bolgár lépés ellen. A hvg.hu úgy értesült, ugyanezért utazik a miniszter pénteken majd Belgrádba is.

A nemrég élesedett bolgár törvény lényege az, hogy az országon át szállított orosz gáz esetében minden megawattórányi mennyiség után 20 levát, kerekítve 10,2 eurót kell a bolgár államnak befizetni. A kormány célja szerint ezt végső soron a Gazprom fizetné be, saját profitja kárára.

A bolgár kormány célja Magyarország és Szerbia ösztökélése, hogy leváljanak az orosz energiáról. A törvény ellen tiltakozott a szerb és a magyar kormány is, mivel a Bulgárián át húzódó Török Áramlat csővezetéken kapják az orosz gázt, és attól tartanak, az új sarc miatt veszélybe kerülhet a gázellátás.

Bár Vlagyimir Putyin személyesen nyugtatta meg Orbán Viktort, hogy a gázszállítások folytatódnak, a minap Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszter az ellátási veszélyt hangoztatva belengette, hogy ha nem indul eljárás Bulgária ellen, akkor Magyarország pert indít az Európai Unió Bíróságán.

A hvg.hu arról is írt, hogy a törvény, illetve annak betartása egyelőre zavarosnak tűnik, az első információk alapján ebben a cikkben gyűjtöttük össze az aggályokat, illetve arról is írtunk, hogy most már az oroszok nélkül is lenne most már elég gázunk, igaz, egyelőre minden bizonnyal jó drágán.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231116_Szijjarto_Peter_Szkopje_utan_Belgradban_haborog_a_bolgar_gaztranzittorveny_ellen

Részvény: