Szijjártó Péter Ficóval tárgyalt: „Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg”

Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, miután Robert Fico szlovák kormányfővel tárgyalt. Ahogy a Napunk írásából is kiderült, a találkozóról előzetesen nem értesítették a sajtót.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról értekezett, hogy a szlovákiai választások nyomán „patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó” kormány alakulhatott meg a szomszédos országban, és mivel Szijjártó szerint a szuverén politikát megfogalmazó, nemzeti érdekérvényesítést célzó tevékenységet folytató kormányok között könnyebb az együttműködés, ő úgy gondolja, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek állnak előttünk.

A külügyminiszter szerint az általa az európai jövő szempontjából legfontosabb ítélt kérdésekben azonos a két kormány megközelítése, szavai szerint ugyanis mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, továbbá megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak. Itt tette hozzá, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen.

Megjegyezte azt is, hogy Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az Európai Unió migrációs paktumáról.

A politika tapasztalati műfaj – mondja Szijjártó –, márpedig a tapasztalat az, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb és legeredményesebb, amikor Robert Fico volt a miniszterelnök Szlovákiában. A miniszter példaként említette azt a kilenc évvel ezelőtti megállapodást, amelynek eredményeképpen olyan projektek jöttek létre, mint az Ipoly-hídak, a Duna-híd, a határ két oldalát összekötő infrastrukturális fejlesztések.

Készen állunk arra, hogy az elkövetkező időszak együttműködését is hasonló alapokra építsük, ahol a cél az, hogy mindkét ország, mindkét nemzet profitáljon ebből a jó együttműködésből, hangoljuk össze a határ menti fejlesztéseinket, aknázzuk ki a gazdasági együttműködésben rejlő összes lehetőséget

– jelentette ki Szijjártó, egyúttal üdvözölte, hogy még az idei év végén és a jövő év elején is újabb Ipoly-hidat fognak átadni.

Az energiaproblémákra rátérve a miniszter arról beszélt, fontos összekötő kapocs, hogy Budapest és Pozsony is „a józan ész talaján állva, és nem ideológiai szempontból” közelíti meg az energiaellátás kérdését. Mind mondta, mindkét ország nukleáris energiát használ, és nem is hajlandók engedni ebből. Nem fogadják el a kettős mércét és a negatív diszkriminációt a nukleáris energiával szemben, mivel az mindkét ország energiaellátásának, biztonságának fontos alapját képezi.

Készen állunk arra, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg a következő években. Szerencsére most a Duna mindkét partján erre van igény és készség

– összegzett a külügyminiszter, aki ezután kapott néhány kérdést a sajtó képviselőitől is. Egy ilyenre mondta azt, hogy a magyar kormány annak tudatában fejleszti a kapcsolatokat szinte mindegyik szomszédos országgal, hogy a felek nem értenek egyet minden ügyben, és így van ez Szlovákia esetében is.

„Önmagában én nem tekintem a külpolitika érdemének azt, ha nehéz kérdéseket kinyit, mivel kinyitni bármilyen kérdést bárki ki tud, ahhoz nem kell komoly előképzettség. A kérdés az, hogy be lehet-e úgy zárni kinyitott kérdéseket, hogy az ne váljon az adott nemzeti közösség kárára” – fogalmazott Szijjártó, majd végül bejelentette, hogy hamarosan megkezdik Fico budapesti látogatásának előkészítését.

A külügyminiszter egyébként nem csak Ficóval találkozott a mai nap, látogatást tett Denisa Sakova gazdasági miniszternél és Juraj Blanár szlovák külügyminiszternél is, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős minisztert is felkereste.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/07/szijjarto-peter-robert-fico-szlovakia-targyalas-talalkozo-egyuttmukodes/

Részvény: