Szijjártó: Nem politikai ízlés kérdése, hogy veszünk-e gázt Oroszországtól vagy sem

Négy fontos előfeltétele van az energiabiztonság garantálásának a jövőben Európában, amelyek közül a legfontosabb annak megértése, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem kizárólag fizikai kérdés – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron.

A magyar tárcavezető a legmagasabb rangú nyugati politikusként vett részt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, amelynek egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy szerinte az európai energiabiztonság garantálásához végre be kellene látni, hogy az ellátás fizikai valóság kérdése, nem pedig politikai-ideológiai ügy.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ennek négy rendkívül fontos előfeltétele van. Első helyen kiemelte, hogy minél több energiaforrást és tranzitútvonalat kell elérhetővé tenni, a magyar kormány ezt érti diverzifikáció alatt, nem csak egy szállító, ráadásul egy megbízható szállító felcserélését egy másikkal.

Nem politikai ízlés kérdése, hogy vásárolunk-e gázt Oroszországtól vagy nem,

mondta, majd hozzátette, hogy orosz energiahordozók nélkül ma nem lenne lehetséges hazánk ellátása.

Szijjártó Péter második pontként leszögezte, hogy nagy erőkkel és minél korábban meg kell kezdeni a felkészülést a következő fűtési időszakra, ugyanis az jóval nehezebb lesz, mint az előző.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberig még jelentős mennyiségű orosz földgáz érkezett Európába, de ez mára gyakorlatilag Magyarország kivételével nullára csökkent, ráadásul csak reménykedni lehet abban, hogy ismét enyhe tél vár a kontinensre.

Ezzel kapcsolatban közölte, hogy Magyarországon a betárolt gázmennyiség már mostanra fedezi az éves fogyasztás több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék.

A miniszter ezután arról beszélt, hogy nem szabad hagyni, hogy egyes országok nyerészkedjenek a mostani válságos, kihívásokkal teli helyzetből. Mint mondta, Magyarországra ma két útvonalon keresztül érkezik kőolaj, és az érintett két szomszédos ország „őrült módon, összehangoltan” emeli a tranzitárakat, ezzel súlyosbítva a krízist.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/15/magyarorszag-oroszorszag-gaz-vasarlas-szijjarto-peter-energia-szentpetervar-forum/

Részvény: