Szijjártó boldogan utazott Fehéroroszországba, hogy bizonygassa, az energiavásárlás nem politikai kérdés

A magyar külügyminiszter olyan kedélyesen jelentkezett be Minszkből, mintha egy utazó blogger volna.

„2 fok, köd, hónyomok, ez itt Minszk” – így jelentkezett be Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Fehéroroszországból. „Mi békét szeretnénk, ehhez pedig a kommunikációs csatornákat meg kell tartani. Szergej Alejnyik külügyminiszterrel is” – írta Szijjártó Facebook-oldalán.

A miniszter csütörtökön a minszki eurázsiai biztonsági konferencián vesz részt, ahol egyébként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is ott lesz. Szijjártó beszédet is mondott a konferencián, amit azzal kezdett, hogy boldogan fogadta el a meghívást, hozzátéve, hogy biztos abban, hogy ezúttal is kritikákat fog kapni azért, amiért Fehéroroszországba látogatott.

Szijjártó szerint a magyarok, akik egyszerre EU és NATO-tagok, erős és biztonságos Európát szeretnének. Ehhez pedig békére és konnektivitásra, összeköthetőségre van szükség. „Mi magyarok nem akarjuk, hogy több ember haljon meg” – jelentette ki Szijjártó, aki azt is mondta, hogy az orosz-ukrán háborút illetően Magyarországot semmilyen felelősség nem terheli.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem ért egyet azzal, hogy a béke feltételei javulnak majd az idő előre haladtával, épp ellenkezőek, csak romlani fognak. „Amit a csatamezőn látunk, az nem megoldás”, mondja Szijjártó, aki szerint a tárgyalóasztalnál található a megoldás.

Szijjártó azt is mondta, hogy a magyarok nem akarják, hogy a világ újra blokkokra szakadjon, mert annak legutóbb is csak a vesztesei voltunk. Hozzátette, hogy Magyarország sikeres abban, hogy találkozópontja legyen a nyugati és keleti gazdaságnak, mert a magyarok megértették azt, hogy ez a két gazdaság függ egymástól. Szerinte a nyugati gazdaságok sikere nehezen elképzelhető a keleti gazdaságokkal való együttműködés nélkül.

Szijjártó szerint az energiaellátás az elmúlt másfél évben sajnálatos módon ideológiai viták áldozatává vált.

„Az, hogy honnan vásárolunk energiát, annak semmi köze a politikához”

  • jelentette ki Szijjártó, aki kijelentette, hogy Magyarország folytatja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal, annak érdekében, hogy az ország energiaellátása biztosított legyen.

A külügyminiszter végezetül elmondta, hogy azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában, továbbá kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra a Nyugat és Kelet között.

A külügyminiszter legutóbb idén év elején járt Fehéroroszországban, akkor is a békére törekvés jegyében. Akkor úgy nyilatkozott, hogy nyilván sokan fogják támadni látogatása miatt, „de a mi álláspontunk egyértelmű: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani” – írta Szijjártó a februári úttal kapcsolatban.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231026_Szijjarto_Peter_Feheroroszorszag_Minszk

Részvény: