Szijjártó azért utazott Iránba, hogy ne eszkalálódjon a gázai háború

Ezt állítja a külügyminisztérium közleménye, amelyben Gáza nevét egyébként nem írták le egyszer sem, és csak „közel-kelti konfliktusként” hivatkoztak az izraeli-palesztin háborúra.

A nemzetközi közösség legfontosabb feladata ma a közel-keleti konfliktus eszkalációjának megelőzése, s ehhez fontos az, hogy az eltérő állásponton lévő szereplők is szóba álljanak egymással – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Teheránban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye szerint Szijjártó az iráni kollégájával, Hoszein Amir-Abdollahiánnal tartott közös sajtótájékoztatót. A magyar miniszter ezen az alkalmon arról beszélt, hogy

nem túl gyakori, hogy valamely európai uniós vagy NATO-tagország képviselője a perzsa államban jár, azonban a diplomácia feladata pontosan az, hogy még nézetkülönbségek esetén is tárgyalhassanak egymással a felek.

Ha akár csak egyetlen újabb állam is bevonódik a konfliktusba, akkor az nem fog megállni azon ország határánál, minimum regionális háború robbanhat ki, a további következményre pedig nem is szeretnék gondolni – magyarázta Szijjártó Péter az utazása célját.

Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy az október 7-ei terrortámadásokat követő izraeli-gázai háború kitörése óta sokan aggódnak amiatt, hogy Irán esetleg belép a Hamász oldalán a háborúba. A közlemény nem fejtette ki részletesen a miniszter gondolatmenetét, még az sem szerepelt benne, hogy az izraeli-palesztin háborúról van szó, arra csak „közel-keleti konfliktusként” hivatkozott.

Kitért viszont az iráni nukleáris megállapodásra, mondván, hogy Magyarország a globális biztonsági helyzet javításában érdekelt, és ehhez a szerződés teljes körű végrehajtása is hozzájárulhatna.

A KKM közleménye szerint Szijjártó azt is közölte, hogy a magyar-iráni találkozót „a két ország között meglévő kölcsönös tisztelet tette lehetővé, így kerülhetett sor arra, hogy megosszák egymással az álláspontjukat még akkor is, ha az iráni kormány tisztában van azzal, hogy Izrael Magyarország stratégiai partnere”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240222_Szijjarto_azert_utazott_Iranba_hogy_ne_eszkalalodjon_a_gazai_haboru

Részvény: