Szijjártó a NASA-nál: Már biztos, hogy Magyarország embert küld a világűrbe

Még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, de csak közvetlenül a kilövés előtt döntik el, melyikük indulhat az expedícióra.

Kedden aláírják az Axiom Space nevű, a NASA-val együttműködő amerikai vállalattal kötött szerződést, amivel véglegessé válik, hogy Magyarország évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – közölte Szijjártó Péter a texasi Austinban. A magyar űrhajós misszióját 2024 végén vagy 2025 elején kezdheti meg.

A kormány nemrég határozott arról, hogy a Nemzetközi Űrállomásra küld kutatót a magyar űripari stratégia keretében, hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközöket teszteljen, kísérleteket hajtson végre. Az expedícióra a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként mehet.

Szijjártó hozzátette, a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, de közülük csak egy mehet majd az utazásra. A négy jelöltet idén októberben képzik ki és tesztelik Austinban és Houstonban, arról, hogy melyikük mehet, közvetlenül az űrrepülés előtt születhet döntés.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20230919_Szijjarto_NASA_Magyarorszag_embert_kuld_a_vilagurbe

Részvény: