Százmilliárdos átcsoportosítás a költségvetésben – plusz négymilliárd jut kormányzati kommunikációra

A kormányzati kommunikációra most is jut plusz négymilliárd forint.

A költségvetési átcsoportosítások egy része csak különböző alapok közti átcímkézés, de a kormányzati kommunikációra most is jut plusz négymilliárd forint.

A főbb tételek: a megszűnő Modern városok programból több mint egy milliárdot kapnak a vízügyi igazgatóságok. Bőkezű a kormány a sportügyekben: a Nemzeti Sportügynökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadásaira, a kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására és a Nemzeti Korcsolyázó Központ beruházás előkészítésére összesen 14,3 milliárd forint jut.

Most az állami kézben maradt egyetemek kapnak öt milliárdot, a rezsivédelmi alapból 11 milliárdot áttesznek a helyi önkormányzatok általános feladatainak működési célú támogatására, a versenyszektor támogatása címszó helyett pedig gazdaságfejlesztési programok néven helyeztek el 40 milliárdot. Hozzájárultak, hogy a szociális célú nem állami humánszolgáltatások támogatásának keretét 19,5 milliárddal túllépjék.

És mint szinte minden ilyen költségvetés-átszabási határozatban, most is megemelték Rogán Antal kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos keretét, ezúttal négy milliárd forinttal.

Beruházásokkal kapcsolatban is döntött a kormány. A Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye új katolikus általános iskola és gimnázium létesítésére, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola és a Szegedi Tudományegyetem Apáthy Kollégiuma helyén új épület építésére irányuló beruházását kivették minden országos és helyi szabályozás alól, külön kimondva, hogy változtatási tilalom nem alkalmazható, és mindez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes. A már 2018-ban kiemeltté nyilvánított ügyek intézésének határidőit tovább rövidítették.

Megvan az első kivétel a frissen elfogadott beruházási törvény alól. A kormány úgy döntött, hogy „az  építési beruházás gyors lefolytatásához fűződő kiemelt nemzeti érdekre tekintettel” a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum – ideértve a  hozzá kapcsolódó tesztlőtereket is  – ingatlanberuházást mentesíti a törvény alkalmazása alól. Várpalotán több mint 24 milliárd forintból épül a várhatóan 2026-ra elkészülő hadiipari komplexum, amitől a város rohamos fejlődését várják.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231117_kormanyzati_kommunikacio_koltsegvetes_atcsoportositas_Modern_Varosok_Program_onkormanyzatok_Rogan_Antal_beruhazasi_torveny

Részvény: