Szakítás Kínával? Munkahelyek millióit veszélyeztetné Szijjártó Péter szerint

Még mélyebb gazdasági krízis várható, amennyiben ideológiai indíttatásból elvágják a kereskedelmi együttműködést az Európai Unió és Kína között, ezért továbbra is kulcsfontosságú a kölcsönösen előnyös, pragmatikus kapcsolat fenntartása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) vezető Mathias Cormann-nal egyeztetett Párizsban. Szijjártó Péter szerint alapvetően azon fog múlni, hogy Európa ki tud-e evickélni a mostani kihívásokkal teli időszakból, hogy a döntéshozók az ideológia helyett képesek lesznek-e racionális döntéseket hozni.

Ha az ideológiák fogják vezérelni a jövőben a gazdaságpolitikai döntéshozatalt, akkor a világ és benne Európa nem fog tudni úrrá lenni a nehézségeken. Ahhoz, hogy a világgazdasági válságot magunk mögött tudjuk hagyni, józan észre van szükség
– fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető közölte, hogy az OECD és főtitkára azon kevés szervezet és vezető között van a világon, amelyek és akik „nem ideológiák foglyai, hanem józan észre alapuló gazdaságpolitikát folytatnak”.

Kínával való kapcsolatán múlik Európa válsága
Európa elemi érdeke, hogy mindkét fél számára hasznot hozó gazdasági együttműködést tudjon fenntartani Kínával.

Hogyha a gazdasági-kereskedelmi együttműködést ideológiák miatt a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba fog kerülni, és nemhogy nem fog tudni kijutni a gazdasági válságból, hanem még mélyebb recesszióba fog kerülni
– fogalmazott Szijjártó Péter. A válságból való kilábalás nagymértékben azon fog múlni, hogy sikeres lesz-e az az ideologikus megközelítés, amely a gazdasági együttműködés elvágására irányul az EU és Kína között.

Magyarország „a legjobb példa”
Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország lényeges találkozási pontja a német autóiparnak és a kínai elektromos akkumulátorgyártóknak, márpedig az EU politikai döntése nyomán 2035-től kizárólag elektromos járműveket lehet forgalmazni a kontinensen, és ehhez megfelelő mennyiségű akkumulátorra van szükség.

Tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó vállalatból hét kínai, három pedig koreai. Ezért teljesen evidens, hogyha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait, akkor az európai autóipar hatalmas kudarcot fog vallani az elektromobilitási stratégiával, és ez munkahelyek millióit fogja veszélyeztetni, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen
– fejtette ki a külügyminiszter.

A tárcavezető azt is kijelentette, hogy az OECD és Magyarország együttműködése előnyös. „Az OECD képviseli azt a megközelítést, amely szerint a józan ész talaján állva kell gazdasági döntéseket hozni, mert egyébként sajnos a világgazdasági válságból való kilábalás nagyon nehéz lesz” – vélekedett Szijjártó Péter.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/kina-szijjarto-valsag-egyuttmukodes-europa.768630.html

Részvény: