Svéd NATO-csatlakozás: Szijjártó nem lát okot a rendkívüli ülésre, csütörtökön mégis kitűzhetik

Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülést Kövér Lászlónak mindenképpen össze kell hívnia, de az minden bizonnyal határozatképtelen lesz.

„Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni” – mondta Szijjártó Péter az ATV-nek arra, az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen megszavazzák-e a kormánypártok Svédország NATO-csatlakozását.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ha csak jövőre ülésezne a parlament, érdemes lenne megfontolni egy rendkívüli ülést, de így nem.

A rendkívüli ülést viszont mindenképp össze kell hívnia Kövér László fideszes házelnöknek, miután az ellenzéki pártok összegyűjtötték a kellő számú aláírást. Az még kérdés, mikor lehet az ülés, erről a Házbizottságban kell dönteni. Az ellenzék február 5-ét javasolta, de ha nincs egyetértés, akkor az ülés napját Kövér László házelnök tűzi ki.

A rendes ülésszak február 26-án, hétfőn kezdődik.

Ahogy a február 5-öt meg tudják fúrni a kormánypártok, úgy az ülést is ellehetetleníthetik. A Fidesz-KDNP bevett gyakorlata, hogy az ilyen üléseket bojkottálják a kormánypárti képviselők, így az ellenzékiek hiába mennek el, a napirend elfogadásához sincsenek elegen, így az ülés el sem kezdődik.

A svéd NATO-csatlakozást egyébként egyszer már rendkívüli ülésen majdnem tárgyalta az Országgyűlés, hiszen tavaly július 31-én szintén ellenzéki kezdeményezésre volt már ilyen ülés. Azonban az kudarcba fulladt, miután – amint arra számítani lehetett – a Fidesz és a KDNP politikusai bojkottálták az ülést, amely így határozatképtelen volt. 

Abból a szempontból valóban nincs jelentősége, hogy melyik ülésen döntenek a svédek NATO-csatlakozásáról, hogy már mindenképp Magyarország lett az utolsó.

Orbán Viktor közben Magyarországra hívta a svéd miniszterelnököt, a Fidesz-frakció csak a tárgyalás után alakítja ki álláspontját Svédország ügyében.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240130_Sved_NATOcsatlakozas_Szijjarto_nem_lat_okot_a_rendkivuli_ulesre_csutortokon_megis_kituzhetik

Részvény: