Sulyok Tamás az új köztársasági elnök

Az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg köztársasági elnöknek az Alkotmánybíróság elnökét.

Az Országgyűlés 134 igen szavazattal megválasztotta Sulyok Tamást Magyarország következő köztársasági elnökének. 147 képviselő vette fel a szavazólapot, 146-an adták le a szavazatukat, a 134 igen mellett 5 nem és 7 érvénytelen szavazat volt.

A parlament korábban ugyanezen a napon Novák Katalin február 11-i keltezéssel benyújtott lemondó nyilatkozatát 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el. 

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig (március 5.) az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ebben az időszakban az Országgyűlés döntése alapján Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Sulyok Tamás 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, fél évre rá a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. 

Az új köztársasági elnök megválasztására azután volt szükség, hogy Novák Katalin február 10-én bejelentette lemondását, miután hatalmas felháborodást váltott ki azzal, hogy kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben érintett, másodfokon kényszerítés miatt elítélt pedagógusnak. K. Endre a bíróság szerint igazgató-helyettesként arra próbálta rávenni a bicskei gyermekotthon bántalmazott fiatalkorú lakóit, változtassák meg a vallomásukat, hogy a pedofília miatt később elítélt igazgatót felmentsék.

A kegyelmi döntés a kormányfő is reagált, Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán arról beszélt, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Novák Katalin utódjaként több név is felmerült a sajtóban, egy telefonos közvélemény-kutatás során többek között Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nevére is rákérdeztek.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/sulyok-tamas-koztarsasagi-elnok-valasztas.785833.html

Részvény: