Sosem pusztított még ekkora földrengés Marokkóban, hatalmas károk keletkeztek

Legalább 632 ember meghalt az éjszakai földindulásban, amely a károk mellett óriási pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki az előzetes hivatalos adatokból.

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.

Az előzetes adatok szerint a földrengés százak halálát okozta Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományokban
– áll a minisztérium közleményében. A halálos áldozatok száma már 600 felett van.

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

A hatóságok minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.

A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében.

A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. De készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is.

Az interneten közzétett képek szerint a híres Marrákes központjában egy minaret erősen megrongálódott, két ember megsérült.

A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy az emberek szombaton adjanak vért a sérültek számára.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott.

  1. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

Homokházak omlottak össze Törökországban, a hatóságok 13 millió alkalmatlan épületet legalizáltak
Hajtóvadászat kezdődött. A múlt heti földrengésben összeomlott épületek kivitelezésében részt vevő személyek ellen több mint száz elfogatóparancsot adtak ki. Volt olyan vállalkozó, aki tengeri homokkal kevert betonnal spórolt az építkezési költségein.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/foldrenges-marokkoban-hatalmas-karok.777095.html

Részvény: