Soros-szervezetnek bélyegzett civilek is monitorozzák majd, hogyan költi el a kormány az uniós pénzt

Persze csak akkor, ha majd valaha megkapjuk az összeget.

Nyilvánosságra hozta a kormány azoknak a civil szervezeteknek a listáját, akik bekerültek a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének (HET) Monitoring Bizottságába – vette észre a Portfolio. Ez egész pontosan azokat a szervezeteket jelenti, akik azt ellenőrzik majd, hogyan költi el az Orbán-kabinet a helyreállítási alap Magyarországnak járó pénzeit, összesen 5,8 milliárd eurót és a hozzá tartozó 9,7 milliárdos hitelkeretet.

Mindez persze csak akkor lesz aktuális, ha a kormány valaha megkapja az összeget, hiszen ahhoz előbb teljesíteni kell az Európai Unió által szabott 27, úgynevezett szupermérföldkövet. Erről egyelőre még csak a tárgyalások zajlanak, az utolsó hírek szerint az Európai Bizottság nem volt elégedett a magyar kormány által benyújtott tervekkel.

Szintén az EU feltételei között szerepelt, hogy a kormány hozzon létre egy monitoring bizottságot, amely a pénzek elosztását felügyeli. Ennek vannak olyan tagjai, melyeket a kormány nevez ki, a civileket viszont nyílt pályázaton választották, ahol előnyt élveztek azok, akik már végeztek hasonló munkát.

Így került a bizottságba több olyan szervezet is, akiket a kormány korábban hevesen bírált, például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a kormányzati korrupciós ügyeket leleplező K-Monitor, a Levegő Munkacsoport, vagy éppen a státusztörvény ellen felszólaló Pedagógusok Szakszervezete.

A testület tárgyalja majd a helyreállítási alap esetleges módosítására tett javaslatokat, és véleményezi is őket. Egyszerű többséggel pedig ajánlásokat is tehet a nemzeti hatóság számára.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230615_civilek_is_monitorozzak_majd_hogyan_kolti_el_a_kormany_az_unios_penzt

Részvény: