Sojgu az ukrajnai háború legújabb arca Moszkvában

A védelmi miniszter szokatlan aktivitása a nyilvánosságban szögesen eltér a korábbi időszakoktól, amikor Sojgut alig lehetett látni.

A múlt héten Szergej Sojgu védelmi miniszter szokatlan aktivitásról tett tanúbizonyságot, már ami a nyilvános szerepléseit illeti – írja a brit védelmi minisztérium. Sojgu láthatóan igyekszik magára ölteni az ukrán ellentámadással szemben intézkedő, stratégiai fő döntéshozó szerepét.

A miniszter ezen minőségében több alkalommal is kommentálta az orosz haderő Ukrajnában folytatott védelmi harcait, egyszer például alaposan eltúlzott ukrán veszteségi adatokat közölt. Sojgu mostani aktivitása látványosan eltér a háború korábbi eseménydús időszakaitól, amikor a miniszter annyira nem mutatkozott, hogy akár azt is hihette volna a közvélemény, hogy elnyelte a föld.

Sojgunak az orosz hadiipar számára is volt mondandója, arra szólította fel az iparág képviselőit, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket. Erre utalt múlt heti beszédében Vlagyimir Putyin is, aki akkor elismerte, hogy Oroszország nem rendelkezik elegendő modern fegyverrel és fontos lenne, ha a hadiipar felpörögne ezek előállítása érdekében.

A védelmi miniszter mindezek mellett megfeddte a Nyugati Katonai Körzet hivatalnokait, amiért a tartalékban lévő páncélozott járműveket nem küldik elég gyorsan a frontvonalba. Sojgu vélhetően tisztában van vele, hogy mennyire fontos, hogy fenntartson magáról egy pozitív képet a személyét támadó, egyre határozottabban kritikus hangokkal szemben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230612_haboru_Sojgu_kommunikacio_propaganda

Részvény: