Segélyekről és tűzszünetről egyeztetett a török elnök és a Hamász vezetője

Az ostrom alatt lévő Gázai övezetről, valamint az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünet lehetőségéről egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmáíl Haníje, az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője – jelentette be szombaton a török elnöki hivatal az X közösségi oldalon.

Az MTI szemléje szerint a beszélgetés során Erdogan kiemelte, hogy Törökország mindent megtesz a mihamarabbi tűzszünet érdekében és további humanitárius segélyszállítmányokat sürget a Gázai övezetbe. Hozzátette azt is, vizsgálják néhány gázai sebesült törökországi kórházi kezelésének lehetőségét is.

Törökország – Katarral és más, térségbeli állammal együtt – emellett tárgyal az Izraelből a Hamasz fegyveresei által elhurcolt túszok szabadon bocsátásáról is.

A hét végén ENSZ-szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezetben máris katasztrofális a humanitárius helyzet, kiemelve, hogy a kórházakat „elárasztják” a sebesültek és a gyermekek „aggasztó ütemben halnak meg”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/22/izrael-palesztin-hamasz-haboru-gaza-percrol-percre-oktober-22/#segelyekrol-es-tuzszunetrol-egyeztetett-a-torok-elnok-es-a-hamasz-vezetoje

Részvény: