Riasztóan alacsony a nyugdíjak reálértéke

A nyugdíjas szervezetek szerint az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, azok kifejezetten leszakadtak az árszínvonal emelkedéséhez képest.

A nyugdíjasok előrehozott nyugdíjkorrekciót sürgetnek, mondván, a nyugdíjak nem tartottak lépést az inflációval. A KSH statisztikája ezt egyelőre nem igazolják, ezért a kormány a törvényben előírt kötelező novemberi korrekciónál előbb nem tervez rendkívüli nyugdíjemelést.

2019-ig még nyugdíjak értéke nem került veszélybe, a 2019. januártól 2023 májusig terjedő időszakból azonban látszik, hogy a 4,5 évben hogyan nőttek az árak a nyugdíjasok fogyasztói kosarát alapul véve – írja a Bankmonitor.

Nőttek a nyugdíjak, aztán az árak elszálltak
2021-ig mérsékelt áremelkedést érzékeltek az idősek, azonban 2022-től jött a drasztikus drágulás.

A KSH adatai alapján az utóbbi 4,5 évben összesen 51 százalék volt a nyugdíjas infláció: ennek feléért az utolsó 1 év volt felelős.

Sokat emelkedtek a nyugdíjak is, hiszen 2019. január és 2023. május között négyszer is volt nyugdíjemelés, és még hatszor érkezett a nyugdíjba beépülő évközi nyugdíjkorrekció. Ezek együttesen azt eredményezték, hogy 2019. januárhoz képest mostanra 44 százalékot nőttek a nyugdíjak.

Ebből az is látszik, hogy a nyugdíjak emelések után is jóval kevésbé nőttek, mint a fogyasztói árak. Eszerint a nyugdíjas szervezetek nem a levegőbe beszélnek: a nyugdíjak korántsem őrizték meg a vásárlóerejüket, hanem kifejezetten leszakadtak az árszínvonal emelkedéséhez képest.

Több mint 20 százalékkal drágult minden egy év alatt
Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek.

Havonta mennyibe kerülne az államnak a nyugdíjkorrekció?
A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások átlagos értéke idén áprilisban 191 300 forint volt, az ellátottak száma pedig megközelítette a 2,43 millió főt. Ha feltételezzük, hogy egy mostani nyugdíjkorrekció az elmúlt 4,5 év összes elmaradásának bepótlását célozná, akkor fejenként átlagosan 8 800 forint emeléssel kell számolnunk. Ez az ellátottak összességére vonatkoztatva nagyjából havi 21 milliárd forint plusz kiadást eredményezne a Nyugdíjbiztosítási Alap számára.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyugdij-inflacio-aremelkedes-fogyasztoi-arak.772792.html

Részvény: