Reuters: Már a magyar kormány sem ellenzi az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciókat

Az Európai Unió közel áll ahhoz, hogy elfogadja a palesztinokat Ciszjordániában támadó izraeli telepesekkel szembeni szankciókat, miután Magyarország is jelezte a támogatását – értesült a Reuters diplomáciai forrásokból.

A cikk megjegyzik, hogy az Európai Unió 27 tagországának mindezidáig nem sikerült megegyeznie a szankciókról, mert ugyan néhány, Izraelhez közel álló tagország, mint Németország és Ausztria kijelentette, hogy hajlandó elfogadni az erőszakos telepesekkel szembeni intézkedéseket, addig Magyarország élesen ellenezte a fellépést.

A Reutersnek azonban diplomaták azt mondták, hogy Budapest is támogatja a javasolt szankciókat, ezeket legkorábban hétfőn fogadhatják el a tagállamok külügyminiszterei. Az egyik forrás azzal indokolta a magyar kormány döntését, hogy a közel-keleti régióban rosszabbodott a helyzet. A Reuters megkereste a magyar külügyminisztériumot az ügyben, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A Guardiannek egy magas rangú uniós diplomata azt mondta: „Az elmúlt három hónapban mindent blokkoltak Oroszországgal és Izraellel kapcsolatban. Nem mondták, hogy felhagynak az ellenállásukkal, de jelezték, hogy nem fognak ellenkezni.”

Az eredetileg tárgyalt javaslatok szerint egy tucatnyi személy vagy szervezet szerepelt a szankciós listán. Az EU egyelőre nem részletezte, hogy milyent intézkedésekről lenne szó, de a Reuters úgy tudja, hogy az Európai Unióba való beutazás tilalma is szerepel köztük.

Az EU a tavaly október támadás után szankciókat vezetett be a Hamász ellen, de a diplomaták szerint újabbak is következnek majd.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/15/izrael-hamasz-haboru-gaza-jemen-elo-hirfolyam/#reuters-mar-a-magyar-kormany-sem-ellenzi-az-eroszakos-izraeli-telepesek-elleni-szankciokat

Részvény: