Rétvári elárulta, hogy mennyivel nőnek a pedagógusbérek

A Belügyminisztérium államtitkára civil szervezetekkel egyeztetett a tanárbérekről. A tárgyalás után Rétvári Bence azt mondta: három év alatt 75 százalékkal emelik a tanárok juttatását. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez egy látszategyeztetés volt a civilekkel.

Civil szervezetekkel egyeztetett a pedagógusok béremeléséről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára – írja az MTI.

A távirati iroda beszámolója szerint az egyeztetésen részt vett:

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete nevében,
Király Nóra, a Fiatal Családok Klubja elnöke,
Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány mozgalom vezetője,
illetve Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője.
A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence elmondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, három év alatt 75 százalékkal növelik a tanárok juttatását. A magyar béremelés az Európai Unió legnagyobb ilyen jellegű konstrukciója lesz.

Béremelés három lépcsőben:

2023-ban 21 százalékos,
2024-ben 25 százalékos,
2025-ben 29 százalékos emelést terveznek.
Az államtitkár szerint 770 ezer forintra nő a pedagógusok átlagbére. Rétvári Bence fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodást.

Az államtitkár a szakszervezetek hétfői javaslatára, amely köznevelési kerekasztal felállítását szorgalmazta, úgy reagált, meglepte a kérés, hiszen évek óta működik a köznevelési stratégiai kerekasztal.

Ebben a pedagógusszervezetek, szakszervezetek, diákszervezetek, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a munkáltatók és a fenntartók széles köre vesz részt. Ezzel párhuzamosan zajlik az egyeztetés a sztrájkbizottságokkal, konzultáltak a pedagógusokkal nyáron és ősszel is az iskolai körülményekről – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint Rétvári Bence egy látszategyeztetést folytatott a civilekkel. Azt írják, már csak a Határon túli Balerinák Köre hiányzott a találkozóról.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/retvari-elarulta-mekkora-beremelest-kapnak-a-pedagogusok.764677.html

Részvény: