Rekordot döntött a hazai napelemtermelés

Megdőlt a csúcs: csaknem kétezer megawattot termeltek a magyarországi naperőművek. A rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták.

  1. február 10-én minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok valóra váltásához, és a belföldön hozzáférhető energiaforrások erősítik Magyarország energiaszuverenitását – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A MAVIR által tavaly nyáron, 2022. július 13-án rögzített korábbi csúcsot 94 megawattal múlta felül az 1953 megawattos múlt pénteki termelési rekord.

Ellátta a háztartásokat, és még exportra is jutott
Február 10-én a hazai áramfogyasztás 37 százalékát fedezte az összesen 2072 megawatt időjárásfüggő megújuló – döntő részben napelemes – termelés. A rekordmennyiségű forrásból így még exportra is jutott mintegy 240 megawatt.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években rendkívül gyors ütemben növekedett a napenergia hazai hasznosítása.

A beépített napelemes kapacitások a tavalyi év végére meghaladták a 4000 megawattot Magyarországon. E teljesítmény mintegy kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg az ipari-kereskedelmi és a háztartási méretű erőművek között.

Növelik a kapacitást
A kormány 163 milliárd forint összértékű hálózatfejlesztési beruházásokat támogat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőjénél az újabb kapacitások rendszerbe kapcsolhatósága érdekében.

Az uniós társfinanszírozással tervezett korszerűsítések fedezetét a mielőbbi megvalósítást segítve megelőlegezi a hazai költségvetés. A napelemes összkapacitásra 2030-ig kitűzött 6000 megawattos cél már jóval korábban, akár néhány éven belül elérhető lehet.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/napelem-megujulo-energia-energia-veszelyhelyzet-energiaugyi-miniszterium.767428.html

Részvény: