Reagált a kormány a nagy GDP-esésre: Európa bajban van, bezzeg Magyarországon már az év végén minden jó lesz

Még a váratlanul nagy GDP-csökkenés híre után is sikerült a Pénzügyminisztériumban találni egy mutatót, amiben jobban állunk, mint az EU-átlag.

Az elemzőket is meglepte, mekkora GDP-esésről adott hírt a KSH: a 2,3 százalékos visszaeséshez

A Pénzügyminisztérium ugyanis kilenc perccel az után, hogy a KSH kiadta az adatait, már ki is küldte a sajtóközleményét azzal a címmel:

A magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára.

Van honnan, ha már most egy súlyos visszaesésben vagyunk. Azt is hozzátették, hogy ezt a csodálatos eredményt majd az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók ellenére sikerül elérni, jövőre pedig ismét uniós átlag felett teljesíthet a magyar gazdaság, miközben „Európa kilátásai jelenleg nem kedvezőek”.

A foglalkoztatottság továbbra is rekordszinten, a munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban, a mezőgazdaság és a külkereskedelem teljesítménye erős, az inflációt csökkenő pályára állítottuk – sorolják.

És addig sikerült csűrni-csavarni a számokat, amíg találtak egyet, amelyben jobbnak tűnik a helyzet, mint néhány más országé: a járvány előtti szintnél 4 százalékkal nagyobb most a GDP, míg az EU-átlag ebben csak 3,1 százalék. „Magyarország ebben a tekintetben megelőzi többek között Németországot, Franciaországot, Csehországot és Olaszországot is” – sorolja a Pénzügyminisztérium. Pedig „az Európai Bizottság a hazánknak járó források visszatartásával rontja gazdasági teljesítményünket”, és az orosz–ukrán háború is kedvezőtlen külső környezetet teremt – írják.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230816_pm_gdp_recesszio_eu

Részvény: